Mešković o reviziji tužbe: Žrtve se uvijek pitaju na kraju

Vijesti 12. feb 201715:00 > 15:08
N1

Smatram da se mi evo desetak godina valjamo u blatu. U suštini, ne znamo šta uistinu znači revizija i šta znači presuda u tužbi protiv Srbije, rekao je za N1 Jasmin Mešković predsjednik Saveza logoraša BiH.

“Cijenim da to nismo dovoljno izučili, da nemamo dovoljno materijala, a kada je u pitanju revizija tužbe, više sam pristalica revizije presude”, kazao je on.

Mešković smatra da da većina ljudi kaže da je to pitanje pravne struke.

Ja se u potpunosti slažem, slažem se i sa strane žrtava koje govore da to treba pokrenuti, ali imam osjećaj da smo ili zakasnili, ili da se nismo dovoljno pripremili. Mislim da smo trebali kvalitetniji put prema tome odrediti, a sve opet kada je u pitanju utvrđivanje činjenica, istina o zločinima i gonocidu u BiH, i kada je u pitanju odgovornost kako u BiH, tako i onih koji su pomagali i izvršavali agresiju van Bosne i Hercegovine.”

To je nažalost postalo jedno goruće pitanje u Bosni i Hercegovini, da li su u pitanju ulica, restorani ili institucije, mišljenja je  predsjednik Saveza logoraša BiH.

“Nažalost je tako. Ono što bi trebalo biti, jeste da revizija tužbe, odnosno presude najviše interesuje populaciju žrtava, koje su osjetile na svojim leđima zločin, tortiru i genocid, i koje su sve to prošle. Smatram da smo mi potisnuti, da je u dobrom dijelu politika uzela primat u svemu tome. Naravno, ja razumijem da predstavnici žrtava i žrtve nisu u situaciji da vode niti reviziju presude, niti reviziju tužbe. Svakako, ono što želim da kažem je da je bilo očekivano da nam se da više prostora i mjesta svih ovih deset godina na neki način i mi učestvujemo u svemu tome, pa da i mi preuzmemo odgovornost. U suštini, nas žrtve uvijek neko nešto pita kada već bude gotova stvar.”

Mešković naglašava da želi da se otkrije istina o zločinima i genocidu u Bosni i Hercegovini otkrije, ali i uloga svih onih koji su učestvovali u zločinima.

Nažalost, ovakvim našim radom nikada nećemo doprinijeti da istina približno bude tačna, a da ne govorim o onom dijelu u toku pripreme izvršenja agresije i genocida u BiH.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.