BiH ima tri arbitražna spora u vrijednosti do 700 miliona KM

Vijesti 13. feb 201710:07 > 10:09
N1

U četvrtak, 16. februara počinju "Treći sarajevski dani arbitraže", a o samom dogđaju za N1 su govorile Armela Ramić iz udruženja ARBITRI i Senka Nožica iz advokatskog društva "Ademović, Nožica i partneri".

“Treći sarajevski dani arbitraže” uveliko doprinose rasterećenju arbitraža u BIH, ali što je najbitnije – privlače investitore, koji neće godinama morati čekati procese i neće morati podnositi teže finansijske gubitke.

Nožica će u svom izlaganju govorito o položaju žena u bh. pravosuđu, za koji misli da je relativno dobar. “Žene jednako participiraju u pravosuđu, ali ne mora značiti ako su ravnopravne da imaju iste uvjete i mogućnosti, i da se pozicioniraju na nekim većim pozicijama. To se redovno prepušta muškarcima”, kazala je Nožica za N1.

Ramić je kazala da je ovaj događaj jedinstvena prilika da dođu stručnjaci, a u Sarajevo će 16. doći najvažnija advokatska udruženja iz svijeta, Evrope i regije.

Među njima je advokatska kancelarija Baker McKenzie, koja u SAD-u i Evropi zapošljava više od 4.000 ljudi.

“Poslat će najbolje stručnjake, da budu panelisti u Sarajevu. Cijela priča nije došla preko noći, nego radom i trudom kolega, gdje su stranci prepoznali kvaliteti i došli u Sarajevo. Svi pričaju o Sarajevu, a kada je o arbitraži riječ – epicentar je dešavanja”, istakla je Ramić.

Nožica je podcrtala važnost samog događaja, budući da će prisutni imati priliku vidjeti i čuti uživo značajna imena iz struke.

“Važno je za mlade kolege, advokate, važna je referenca za Sarajevo. To dobija na značaju u svijetu i vidi se da radimo svjetski i pratimo tokove”, ocijenila je Nožica, koja kaže da je do sada arbitraža bila zanemarena, a mora da bude sastavni dio svakodnevnog rješavanja sporova, i to se mora usvojiti u budućnosti.

“Specifikum arbitražnih postupaka se odnosi na efikasnost spora. Stranke biraju sudije, jezik arbitraže, materijalna prava i što je najbitnije – postupak je tajan. Kada dvije firme uđu u arbitražu, žele da zaštite činjenicu da se vodi spor. Kod tajnosti treba imati izuzetaka, pogotovo kod investicijskih arbitraža jer je tu uključena država. BiH ima tri spora, od oko 700 miliona KM. Javnost o tome malo zna, a ako BiH izgubi – spor se gubitak se plaća iz džepa građana”, naglasila je Ramić, koja je ocijenila da građani moraju biti upoznati s tim.

Nožica je kazala da je situacija u pravosuđu nije bi bolja ni gora nego li u ostatku države. Tvrdi da se krizni period odražava i na pravosuđe, te da je BiH još u arbitražnom periodu.

“Nema formule za izbor kadrova. Nemamo najbolji izbor procesnih zakona koji se koriste. Država mora biti efikasnija, ali efikasnost pravosuđa je problem”, kazala je.

Istakla je kako su građani izgubili povjerenje u sve, pa i u pravosuđe, te da ima dosta negativnih razmišljanja. Kazala je da u manjim gradovima u BiH postoje vrijedi ljudi, koji fascinantno rade, a navela je primjer Goražda gdje ima sporova – i gdje je zapanjena efikasnošću.

“Tu dobijete pristup problemu na mnogo većoj razini nego u Sarajevu”, kazala je.

Za kraj, ocijenila je da imamo kapacitet, struku i znanje, ali je organizacija problem, kako države – tako i ministarstva pravde koji ima jako mali uticaj. Kazala je i to da nije sigurna da najkvalitetniji kadrovi rade najvažnije poslove.