Kovač otkrio detalje sastanka Zvizdić – Petrov u Sarajevu

Vijesti 13. feb 201715:22 > 15:25
N1

Bivši ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Miro Kovač, gostovao je u programu N1 televizije. Govorio je o posjeti delegacije Hrvatske Bosni i Hercegovini i "trećem entitetu".

Bili ste s Božom Petrovom u izaslanstvu u BiH. Tu se vuku repovi. Što je zapravo istina? Je li Božo Petrov na tom razgovoru izjavio išta o trećem entitetu, što je izazvalo ratove saopćenjima?

Posjet je bio pozitivan, imamo dijalog s kolegama u BiH, razgovori su bili otvoreni, gospodin Petrov koliko sam ja čuo, takvo nešto rekao nije, radi se o interpretaciji predsjedatelja Vijeća ministara, gospodina Zvizdića, on je interpretirao razmišljanja gospodina Petrova. Ja takvu interpretaciju nemam. Jasno smo prenijeli da su Hrvati u BiH nezadovoljni svojim statusom, da se osjećaju građanima drugog reda i da to treba riješiti na način da se status Hrvata u BiH poboljša. Postoji tu više puteva, pristupa, pa i pristup da idemo promijeniti izborni zakon na način da Hrvati biraju svoga člana Predsjedništva u BiH, ali isto tako da razmišljamo o tome da se uspostavi jedan efikasniji i pravedniji model unutarnjeg poretka u BiH.

Koji je to model?

Pa Hrvati imaju više tih razmišljanja, postoji više tih pristupa. Jedan od tih pristupa je i onaj koji je iznio Dragan Čović, koji je član hrvatskoga predstavništva, da imamo više federalnih jedinica, jedan drugačiji model unutarnjeg poretka, koji bi omogućio ili jamčio Hrvatima da su u potpunosti ravnopravni, kao ustavotvoran narod.

Nikakav treći entitet?

Da ima više federalnih jedinica. Ljudi su opterećeni nekakvim entitetima, može biti pet entiteta, ono što je važno da ima, što je rekao gospodin Čović kao vrhovni predstavnik hrvatskoga naroda u BiH, da ima više federalnih jedinica, jer ovaj sadašnji model, a to tako doživljavaju mnogi Hrvati u BiH kao jedan neefikasan model.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.