Advokat Salihovića: Nisam mu ja tetka da znam s kim je bio

Vijesti 13. feb 201717:56 > 19:01
N1

Svjedočenjem četverice državnih tužilaca nastavljen je disciplinski postupak protiv suspendovanog glavnog državnog tužioca, Gorana Salihovića. On i njegov advokat nisu htjeli prisustvovati ročištu zato što je bilo zatvoreno za medije. Ovakva odluka je donesena na zahtjev Tužilaštva BiH jer se protiv Salihovića vodi i kaznena istraga.

Goran Salihović tvrdi da nije stupao u neprimjerene kontakte sa novinarom Matom Đakovićem, ali i sa drugim osobama koje se pominju u disciplinskoj tužbi. Sve mu je, kaže, namješteno, a ročište je napustio jer želi otvoren postupak u kojem bi novinari mogli čuti za šta se sumnjiči.

“Ništa s Matom Đakovićem nisam dogovarao nikada, u transkriptima nema mene. Ponovo tvrdim i odbacujem sve navode iz kompletnog predmeta, tamo ništa nema. Ovdje je radi o čistom političkom procesu”, tvrdi Goran Salihović, suspendovani glavni državni tužilac.

Na ročištu na kojem su svjedočili tužioci Dubravko Čampara, Božo Mihajlović, Mirza Hukeljić i Eldina Biuk, novinari nisu mogli prisustvovati. Tako nije do kraja poznato o čemu su govorili, te da li je bilo opstrukcija u određenim predmetima u kojima su postupali, poput Pavlović banke, ili predmeta koji se tiče kupovine stana Nikole Špirića. Da li je šef Kabineta Gorana Salihovića, Hasan Pleh, bio sa Špirićem, te da li je u razgovor bio uključen i Salihović, takođe je ostala nepoznanica.

“Pa, ne znam, nisam mu ja tetka da znam s kim je bio. Želim da čujete sve o Špiriću, da li je sjedio do Hasana Pleha kada je ovaj pričao sa Salihoviće, da li je ljubio Pleha”, kaže Rifet Konjić, odbrana Gorana Salihovića.

Dok Salihović žali što novinari nisu mogli čuti svjedočenja njegovih kolega, jer su im, tvrdi njegova odbrana, izjave korektne, Ured disciplinskog tužioca tvrdi suprotno.

“Mi smo u potpunosti zadovoljni tokom dosadašnjeg postupka, a prvenstveno u dijelu dokaza koji su izvedeni današnji svjedoci. Ovo vam mogu reći – oni su u potpunosti potvrdili navode disciplinske tužbe I ročište što se UDT-a tiče i sve ide prema planu kako smo i očekivali”, otkriva Alena Kurspahić, v.d. glavnog disciplinskog tužioca.

Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom 6. marta bi se trebali pojaviti Goran Salihović, te uposlenici njegovog kabineta Hasan Pleh i Emil Pinkas, kojima je on na osnovu navoda iz disciplinske tužbe davao prekomjerne ovlasti, te su tako ispitivali osumnjičene ili svjedoke, umjesto postupajućih tužilaca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.