Podrška iz Sarajeva za LGBT populaciju u Hrvatskoj

Vijesti 13. feb 201718:15 > 18:48
N1

Grupa građana aktivista za prava LGBT okupila se večeras u centru Sarajeva kako bi iskazali podršku LGBT populaciji u Hrvatskoj.

Prvo je došlo do okupljanja aktivista u Banjaluci, a nekoliko sati nakon toga, građani su se okupili i u glavnom gradu BiH.

“Danas Zagreb, sutra Sarajevo. Stop nasilju”, jedan je od natpisa koji su se večeras mogli vidjeti u Sarajevu.

Podsjetimo, u zagrebački klub Super Super u noći sa subote na nedjelju bačen je suzavac. U tom trenutku se u klubu nalazilo mnoštvo ljudi, a u toku je bila LGBT tematska večer.

N1

Povodom eskalacije nasilja prema LGBT osobama, večeras se u Zagrebu organizira proteste protiv mržnje.

“Vrijeme je da kažemo: DOSTA! Zagreb Pride vas sve poziva: pokažimo da svi mi građani i građanke Republike Hrvatske nećemo stajati sa strane i gledati kako se temelji ove države urušavaju pod izlikom domoljublja i tradicije. Ne dopustimo da nam ekstremisti i fundamentalisti preotmu domovinu. Kucnuo je čas da budemo neustrašivi i neustrašive, još strastvenije nego što smo bili i bile 2002. godine kad su nas također probali ušutkati suzavcem. Odbijamo živjeti u prošlosti. Odbijamo da sadašnjost bude obilježena mržnjom i nasiljem”, naglašavaju iz Pridea u pozivu na prosvjed danas u 18 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.