Poljoprivrednici u RS-u 23. februara izlaze na proteste

Vijesti 14. feb 201711:12 > 11:14
N1

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj najavili su za 23. februara proteste na kojim će iskazali nezadovoljstvo situacijom u agraru u tom bh. entitetu.

Mirni protest je planiran za 12 sati u Gradišci, saopćeno je danas iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača i Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS-a.

Nadležne u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a optužuju za kašnjenje posticaja te traže smjenu resornog ministra Steve Mirjanića.

Dali su rok od 30 dana resornom ministarstvu da ratarima isplate zaostale podsticaje iz prošle godine.

Od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a zahtijevamo da nam dostave informaciju o obračunatim i isplaćenim podsticajima za 2015. godinu iz koje se vidi da je taj iznos od 60 miliona KM u potpunosti isplaćen. Također, zahtijevamo i informaciju o obračunatim i isplaćenim podsticajima za 2016.“, saopćeno je iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača i Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS-a.

Ističu i da ponuđeni prijedlog pravilnika o podsticajima u RS-u treba u cijelosti promijeniti, a kao osnovu toga predlažu prošlogodišnji pravilnik u Federaciji BiH da bi subvencije bile usklađene s onima koje imaju poljoprivrednici u FBiH jer su na istom tržištu.

Ukazuju i da više neće tolerisati situaciju da se godinama sastanci između predstavnika proizvođača i Ministarstva u vezi s pravilnikom održavaju forme radi, bez uvažavanja nihovih prijedloga.

Poljoprivredni proizvođači u RS-u traže i smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, od čijeg resora, kao i Vijeća ministara BiH, zahtijevaju da se u roku od 30 dana omogući korištenje “plavog dizela” po hitnoj proceduri, te da se počne s uvođenjem zaštitnih mjera pri uvozu proizvoda koji su trenutno ugroženi ili im prijeti opasnost da budu ugroženi na teritoriji BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.