"Fašizam živi u Mostaru"

Vijesti 14. feb 201717:56 > 19:22
N1

U povodu dana oslobođenja Mostara od fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu danas je upriličeno polaganje cvijeća na biste narodnih heroja i druga spomen-obilježja.

Proteklog vikenda tokom obilježavanja ove godišnjice dogodio se incident kad je grupa huligana bacila topovski udar na samom ulazu na Partizansko spomen-obilježje, koje je neposredno prije toga oskrnavljeno i čije uništavanje traje već godinama.

Partizansko groblje izgrađeno je u znak sjećanja na poginule mostarske partizane, antifašiste i na one koji su se u Drugom svjetskom ratu borili protiv fašizma. Uništavanje ovog spomen-obilježja traje više od dvije decenije.

Iako je Partizansko groblje godinama zapušteno i devastirano, uoči obilježavanja godišnjice oslobođenja Mostara od fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu dodatno je oštećeno.

Tako je ovo arhitektonsko čudo, kako su ga svojevremeno zvali, postalo mjesto za isijavanje mržnje. Skrnavljenje spomenika, ali i incidenti prilikom obilježavanja godišnjice postali su uobičajeni.

“Dok ne promijenimo politiku koja nas vodi, antifašizam će biti nepoželjan ne samo u Mostaru, nego i u mnogim drugim gradovima”, podsjeća Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a Mostar.

Oni koji odlučuju o sudbini grada zatvaraju oči pred ovom pojavom. Oglasile su se pojedine stranke koje su osudile fašističko divljanje.

Ali od osuda kažu nema ništa, država, ali i niži nivoi vlasti moraju donijeti Zakon i odluke kojima se kažnjava veličanje fašizma.

“To je udar na sve evropske vrijednosti i tekovine današnje Evrope, a fašizam u Mostaru došlo je vrijeme da se Mostar mora obračunati sa takvima”, kaže Edin Zagorčić iz SDP-a dok DF-ov Mahmut Trčalo se pita: “Dokad će ovo trajati mi stvarno ne znamo, ali ovako više ne može. Znači dok u Mostaru postoje ulice s nazivima ustaških ideologa ovo stanje se neće tako lako promijeniti”.

Upravo imena visokih funkcionera nacističke vladavine iz vremena NDH, poput Mile Budaka, Ante Vokića, Mladena Lorkovića i Jure Francetića još uvijek stoje na tablama mostarskih ulica.

Fašizam živi u Mostaru, rečeno je to i prilikom današnjeg obilježavanja godišnjice oslobođenja Mostara, tokom kojeg je položeno cvijeće na biste narodnim herojima.

“Istupima vandala i parolama poput Juden Raus ne mogu napraviti ništa od ove BiH, u kojem smjeru sad ide”, smatra Zoran Botić, predsjednik Jevrejske općine Grada Mostara.

Ipak najbolje ogledalo odnosa, tog nekad antifašističkog grada, prema fašizmu je stanje u kojem se nalazi nekada monumentalno Partizansko spomen groblje. Nacionalni spomenik i arhitektonsko remek djelo nemarom nadležnih ostaje prepušteno zubu vremena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.