Rezolucija o BiH (ni)je dokument o preuređenju

Vijesti 14. feb 201718:23 > 19:18
N1

Debatu o prijedlogu rezolucije o napretku reformi u Bosni i Hercegovini obaviće večeras poslanici Evropskog parlamenta na plenarnoj sjednici u Strazburu.

Podsjetimo, izvještaj o BiH, koji je krajem januara usvojio Odbor za vanjske poslove, sadrži većinu amandmana hrvatskih zastupnika, među kojima i one u kojima se traži poštivanje načela federalizma i konstitutivnosti naroda. Glasanje o rezoluciji najavljeno je za sutra.

Na dan održavanja plenarne sjednice Evropskog parlamenta i debate o prijedlogu rezolucije o Bosni i Hercegovini, sa autorom ovog nacrta Izvještaja Danom Predom u Strazburu je razgovarao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Prijedlog ove rezolucije uz određene amandmane usvojio je krajem januara Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta. Izetbegović je osim sa Danom Predom o evropskom putu BiH razgovarao i sa švedskim zastupnikom, inače čelnikom Grupe prijatelja BiH, Jasenkom Selimovićem.

“Izetbegović je iskoristio priliku da sagovornike upozna s manipulacijama i instrumentalizacijom ‘principa federalizma’, naoko benigne jezičke formulacije koja daje vjetar u leđa retrogradnoj političkoj agendi, podsjetivši da u Bosni i Hercegovini zahtjevi za ‘federalizaciju’ podrazumijevaju produbljivanje etničkih podjela”, saopšteno je iz Izetbegovićevog kabineta.

Podsjetimo, prijedlog rezolucije o BiH Odbor za spoljne poslove usvojen je sa 45 glasova “za”, 11 je bilo protiv, a tri suzdržana. Većinu amandmana podnijeli su hrvatski zastupnici. Između ostalog usvojen je onaj iz grupacije evropskih pučana kojim se traži poštivanje načela federalizma i konstitutivnosti naroda.

“Ovdje je naglašeno da Bosna i Hercegovina, ukoliko želi da bude uspješna kandidatkinja za članstvo u EU, potrebno je da ispuni odgovarajuće institucijalne uslove od kojih se najviše ističe potreba reforme izbornog zakona koja uzima načela federalizma, decentralizacije i legitimne reprezentativnosti svih konstitutivnih naroda kao jedan od ključnih uslova na svom putu ka EU”, kazala je evropska parlamentarka Željana Zovko.

Hrvatski zastupnik Tonino Picula iz reda socijaldemokrata za N1 ranije je kazao da ovo nije dokument o preuređenju Bosne i Hercegovine.

“Što se tiče manipulacija njih će uvjek biti tako i riječ federacija ili federalizacija ili federalizam ne mogu biti krivo shvaćeni, barem ne čitajući ovaj dokument, jer pozivanje na federalizaciju, na decentralizaciju ili supsidijarnost jednostavno su principi koji važe i u drugim dijelovima Evrope. Ovo nije dokument o nametanju nekog preuređenja o BiH nego je to dokument koji pokušava opisati stanje u BiH u 2016. godini”, poručio je evropski parlamentarac Tonino Picula. 

Prijedlog rezolucije, o kojoj će se glasati sutra, tretira i referendum u Republici Srpskoj kao ozbiljno kršenje Dejtonskog sporazuma. Detektovani su i pozitivni koraci – poput stupanja SSP-a na snagu, te dobijanja Upitnika EU. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.