Ko je sve izbačen iz Demokratske fronte?

Vijesti 15. feb 201708:21 > 10:12
DF

Demokratska fronta na posljednjim lokalnim izborima nije ostvarila dobar rezultat.

Stranka čiji je osnivač i predsjednik Željko Komšić se nakon početnog zamaha, suočila s brojnim kadrovskim poteškoćama pa su odlasci, na ovaj ili onaj način, bili relativno česta pojava.

Neki ugledni članovi DF-a su stranku napustili svojevoljno dok su drugi izbačeni. Znate li ko je sve izbačen iz Demokratske fronte u protekle skoro četiri godine? Veliku pažnju javnosti izazvalo je svojevremeno izbacivanje iz članstva stranke Emira Suljagić i Reufa Bajrović. Bio je to epilog ”afere Nikole Poplašen”.

”Sa više strana i od više nepovezanih osoba potvrđeno da je Emir Suljagić kreator i onaj koji je, koristeći svoje lične odnose zvao, tražio i dobio plasman takve informacije u medijima, a Bajrović učestvovao u dijelu potvrđivanja iste, te u kojoj se iznose laži kako je “šest članova Predsjedništva tražilo Podžićevu ostavku u slučaju Poplašen, a Komšić stao u njegovu zaštitu”. Također, poznato mi je, i potvrđena mi je činjenica da je Reuf Bajrović, još prije 20-ak dana tražio od nekih uglednih ljudi u Mostaru i Hercegovini da se piše o ovome. Istina, tome nisam tada pridavao neki značaj. Međutim, sada vidim da je riječ o pravoj i orkestriranoj kampanji”, pojasnio je tada Komšić u saopćenju medijima.

Osim Suljagića i Bajrović koji su koji mjesec poslije formirali Građanski savez, DF su tokom vremena napustili još neki ugledni i visokopozicionirani članovi.

Iz stranke su nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora, isključeni Enver Pehlić i Refika Purić. Oni su u Općinskom vijeću Velika Kladuša u formiranje većine podržali Laburiste Fikreta Abdića što je u Fronti ocijenjeno neprihvatljivim pa su ovi članovi izbrisani iz evidencije članova DF-a.

Koju sedmicu poslije, iz sličnih razloga – nepoštivanja odluka vrha strane – isključen je Dado Stojnić.Kako je tada navedeno u pojašnjenju iz stranke, Stojnić je isključen zbog nepoštivanja odluka Pregovaračkog tima i politike Demokratske fronte, a u kontekstu glasanja na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Zbog djelovanja u suprotnosti sa ciljevima i principima stranke, iz DF-a su nakon oktobarskih izbora isključeni Sead Srna, Karolina Karačić i Dževad Topić. Tada je u pojašnjenju stranke saopćeno da je ”troje nabrojanih, sada već bivših čalnova DF-a su suprotno stavovima stranke, radili u interesu koalicija SDA/SBB, kao i u interesu novoizabranog načelnika općine Centar, Nedžada Ajnadžića”.

Ranije ste na N1info.com mogli pogledati spisak ”odmetnutih” članova DF-a koji uključuje i članove koji su svojevoljno napustili Frontu. Taj spisak potražite OVDJE.

Čitajte još: Izbačeni članovi SDP-a i SDA.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.