Fajon za N1: EP je korišten za promociju hrvatskih interesa

Vijesti 15. feb 201715:28 > 15:35
N1

Zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon je u razgovoru za N1 komentarisala Rezoluciju o BiH zbog koje je došlo do burne rasprave na sinoćnjoj sjednici.

Dobili smo dobar rezultat. Više amandmana kolega iz Hrvatske nisu dobili podršku. Žao mi je što je EP bio iskorišten za promovisanje partikularnih interesa hrvatske zajednice u BiH i smatram da ove rezolucija koju smo prihvatili nije pravi instrument za realizaciju jasnih ciljeva Hrvatske i nažalost ne pomaže, nego odmaže BiH“, kazala je Fajon za N1.

Slažem se sa komesarom Hahnom koji je istakao da Unije nema nadležnost da diktira organizaciju zemlje, sve dok ona zadovoljava propise EU“, dodala je.

Fajon smatra da “federalizam” nije problem jer to u BiH već postoji.

Nije tu problem federalizam i decentralizacija jer to već postoji u BiH, nego jer to podrazumijeva treći entitet i revidiranje trenutnog uređenja. BiH je trenutno potrebno jedinstvo. Nije ovo prvi put da se EP zloupotrebljava za interese određene zajednice. U prethodnim godinama sam pozivala kolege iz Hrvatske da se suzdrže nametanja partikularnih interesa svoje zajednice u Evropskom parlamentu“.

O sinoćnjim izjavama europarlamentarca iz Francuske koji je kazao da su “Bošnjaci problem EU”, kazala je:

Ne želim ni da komentarišem stavove kao što su “Bošnjaci su problem EU”, jer EP nije mjesto gdje se treba raspravljati o tome. Smatram da Rezolucija treba da pošalje jasnu poruku podrške EP prema BiH“.

Fajon je kazala da broj amandmana nije problem, ali:

Ništa nije pogrešno ako postoji veliki broj amandmana, ali je problem ako sadržavaju neke partikularne interese“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.