Kolike su kazne u BiH za mito i korupciju?

Vijesti 16. feb 201710:52 > 11:13
N1

Prošlog mjeseca Transparency International BiH predstavio je rezultate Indeksa percepcije korupcije za 2016. godinu, a BiH je ostala u društvu najkorumpiranijih država na svijetu.

BiH je na posljednjem ispitu dobila ocjenu 39, na skali od 0 do 100, gdje nula označava najviši nivo percepirane korupcije, a 100 predstavlja najniži nivo korupcije te zauzela 83. mjesto od ukupno 176 zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem.

Osnovno žarište u našoj zemlji je politička korupcija te korupcija u pravosudnim institucijama, s posebnim naglaskom na tužilaštva. Korupcija je najizraženija kroz proces javnh nabavki i kontrolu nad javnim preduzećima, koje oduzmu najviše novca, a taj novac najčešće bude preusmjeren za finansiranje političkih stranaka.

Dok mito i korupcija rastu, kakve kazne propisuje Krivični zakon FBiH i RS?

Ko službenoj osobi ili odgovornoj u Federaciji BiH, uključujući i stranu službenu osobu, učini ili obeća dar ili kakvu drugu korist, da u okviru svog ovlašćenja učini što ne bi smjela učiniti ili da ne učini što bi morala učiniti ili ko posreduje pri ovakvom podmićivanju službene ili odgovorne osobe – kaznit će se kaznom zatvora od 6 mjeseci do pet godina.”

Zakon propisuje i novčanu ili kaznu zatvora do tri godine onome ‘ko službenoj ili odgovornoj osobi u FBiH uključujući i stranu službenu osobu, učini ili obeća dar ili kakvu drugu korist da u okviru svog ovlašćenja učini što bi morala učiniti ili da ne učini što ne bi smjela učiniti ili ko posreduje pri ovakvom podmićivanju službenu ili odgovorne osobe“.

Ko primi nagradu ili kakvu drugu korist da korištenjem svog službenog ili uticajnog položaja u Federaciji BiH posreduje da se učini ili ne učini koja službena radnja kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

URepublici Srpskoj Krivični zakon predviđa zatvorsku kaznu od 2 godine do 10 godina zatvora za službeno lice koje zahtijeva ili primi obećanje poklona ili druge koristi za sebe ili drugog da u okviru svog službenog ovlašćenja ili u vezi sa svojim službenim ovlašćenjem izvrši službenu radnju koju ne bi smio izvršiti ili da ne izvrši službenu radnju koju bi moralo da izvrši.

S druge strane ko službenom licu učini, ponudi ili obeća poklon ili korist u okviru ovlašćenja koju ne bi smjelo izvršiti ili da ne izvrši službenu radnju koju bi moralo izvršiti ili ko posreduje pri ovakvom podmićivanju službenog lica kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do 5 godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.