Žene Srebrenice traže smjenu Jovana Ilića

Vijesti 11. dec 201414:58 > 15:05
Fena

Predstavnici Regionalne kancelarije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Tuzli i ovog su 11. u mjesecu uputili članice Udruženja "Žene Srebrenice“ da se zahtjevom o smjeni Jovana Ilića obrate u sjedište SIPA-e u Istočnom Sarajevu.

“Tražimo da Jovana Ilića smijene s radnog mjesta na kojem se trenutno nalazi. On je učestvovao u ratnim zločinima. Treba prvo da se ispita prošlost svih tih ljudi koji se zapošljavaju na takvim mjestima. Mi imamo informacije da na spisku od 810 ljudi, koji je radila Mješovita komisija, njih 400 radi u policiji i policijskim strukturama. Jedan od njih je i Jovan Ilić”, kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženje “Žene Srebrenice”.  

Podsjećanja radi, ovo udruženje je zahtjev za smjenu Ilića, šefa odsjeka za ratni zločin Regionalne kancelarije SIPA-e u Tuzli, prije dva mjeseca uputilo ovoj kancelariji.  

“I prošlog mjeseca je Udruženje uputilo zahtjev ali nikada nismo dobili odgovor. Ako se i sada nešto ne desi, mi ćemo i slijedećeg 11. doći ovdje. Nećemo odustati dok se Ilić ne smijeni s tog radnog mjesta. Znamo za Regionalnu kancelariju ovdje u Tuzli i tražimo da ga odavde smijene”, poručila je Ćatić.  

Podršku Udruženju “Žene Srebrenice“ dale su i “Žene u crnom” čija je predstavnica kazala da ovo nije samo podrška ženama Srebrenice u traženju istine o nestalima, nego i podrška zahtjevima za kažnjivost.  

“Kažnjivost je, također, nedostatak institucionalnih reformi kojima će biti onemogućeno da se bilo koja osoba koja je umiješana na bilo koji način u zločin nađe u ovakvim institucijama. Ovo je dokaz da institucionalne reforme ni u BiH i, naravno ni u državi iz koje dolazim nisu uređene”, kazala je Staša Zajović, jedna od osnivačica i koordinatorica Udruženja “Žene u crnom”.  

Ovo još više, podvukla je, pogađa porodice preživjelih žrtava genocida u Srebrenici i proizvodi veliku zabrinutost da se proces suočavanja s prošlošću odvija veoma sporo, nedovoljno ili veoma uvredljivo za žrtve.