Hagada na UNESCO-ovoj listi Memorija svijeta

Vijesti 16. feb 201717:30 > 18:50
N1

Predstavljanjem projekta "Hagada, bliža vama" počet će proces obnove i obezbjeđenja prostorije Zemaljskog muzeja u kojoj se nalazi sarajevska Hagada.

Hagada predstavlja jedan od najvrijednijih eksponata Zemaljskog muzeja, a za javnost je izložena samo četiri puta godišnje. Stoga Francuska ambasada u BiH u saradnji sa UNESCO-om započinje projekat obnove Zemaljskog muzeja u kojoj se nalazi Hagada.

“Mi smo odlučili u saradnji sa UNESCO-om da renoviramo prostoriju u kojoj se nalazi Hagada, da osiguramo njenu veću dostupnost i odatle i naziv ovog projekta ‘Hagada bliža vama’. Želimo od Zemaljskog muzeja da napravimo jedno veoma atraktivno mjesto za posjetioce iz cijelog svijeta”, poručila je Claire Bodonyi, francuska ambasadorica u BiH.

U svijetu se nalaze tri Hagade, a prema riječima ambasadorice Francuske, najljepša i sa najviše stranica se nalazi upravo u Sarajevu. Hagada je i nominovana na listu Memorija svijeta, UNESCO-ov program koji je ekvivalentan listi svjetske baštine za pokretna dobra.

“Rezultate toga procesa znaćemo u toku ove godine, ali se nadamo da će Hagada, pošto znamo koliko ona vrijedi, ne samo za BiH nego i za cijeli svijet biti konačno upisana i na ovu prestižnu listu”, kazao jeSiniša Šešum, šef kancelarije UNESCO.

Projekt ”Hagada, bliža vama” omogućit će Zemaljskom muzeju da u najboljim uslovima čuva Hagadu, da je zaštiti od svjetlosti kao i od vlažnosti, i onda će češće biti izložena posjetiocima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.