SDP-ova Rezolucija kontra hrvatske Rezolucije o BiH

Vijesti 16. feb 201718:32 > 19:05
N1

I dalje stižu reakcije na usvojenu Rezoluciju o BiH u Evropskom parlamentu. Da ona neće doprinijeti stabilnosti u BiH, smatraju ne samo pojedini evropski parlamentarci nego i većina domaćih.

Kao svojevrstan odgovor na Rezoluciju, poslanik SDP-a Saša Magazinović u parlamentarnu proceduru uputio je prijedlog Rezolucije o želji za napredak Hrvatske, u kome su naznačeni gorući problemi koje Hrvatska treba rješiti, prije svega za bolje odnose u regionu ali i za svoje građane.

Predlagač Rezolucije pozvao je i Hrvatsku i Srbiju da riješe prvenstveno svoja unutrašnja pitanja, jer se problemi u regionu lako prelivaju iz jedne države u drugu. Kršenja prava i diskriminacija manjina u Hrvatskoj u vrhu su Rezolucije o želji za napredak Republike Hrvatske.

“Američki State Department je ukazao na probleme u poštivanju ljudskih prava, posebno manjina, LGBT zajednice, pa evo na jedan način potenciramo i to. Kao i ekonomska i socijalna pitanja koja su evidentna u Hrvatskoj. Mi smatramo da se oni trebaju pozabaviti i svoju, očigledno veliku energiju uložiti u rješavanje tih problema”, kaže Magazinović.

Rezoluciju su spremni podržati i neki od zvaničnika iz Hrvatske, kaže Magazinović, uz određene korekcije. Predstavnici stranaka sa hrvatskim predznakom u BiH poručuju da spoljnu politiku određuje isključivo državno Predsjedništvo, te da Rezolucija nema nikakve šanse.

“Čisti populizam i zanimljivo je kako je SDP zbog dvije, tri rečenice u Rezoluciji od najvećeg zagovornika ulaska u EU i evropskih integracija odjednom postao protiv i počeli prozivati zemlje koje su punopravne članice, u najmanju ruku smiješno”, smatra Mario Karamatić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ipak, među parlamentarcima ima i onih koji su Rezoluciju spremni podržati.

“Podržaću rezoluciju kolege Magazinovića jer u principu sam uvijek na strani prognanih ljudi”, poručuje Sadik Ahmetović,  poslanika SDA u PSBiH.

I dok ova Rezolucija čeka na dolazak na dnevni red u parlamentu, narednih dana biće poznato koji amandmani evropskih poslanika iz Hrvatske na Rezoluciju o BiH su usvojeni. Jasno je da je u tekst uvršten pojam federalizam, što prema mišljenju nekih poslanika može biti opasno po BiH.

“Drago mi je da smo danas veliki broj, znatan broj amandmana odbacili. Nije tu problem federalizam ili federalizam i decentralizacija tu su već prisutni u BiH već bojim se što se pod pojmom federalizam podrazumijeva treći entitet i revidiranje trenutnog uređenja”, ističe Tanja Fajon, poslanik u Evropskom parlamentu.

Evropski parlament je, kaže Fajonova, zloupotrijebljen za promovisanje interesa hrvatske zajednice u BiH. Dodaje da to nije način za realizaciju hrvatskih ciljeva, a znatno šteti BiH. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.