Bošković: Nadam se da će svi građani Stoca izaći na izbore

Vijesti 17. feb 201709:44 > 09:57
N1

U nedjelju će biti održani ponovljeni izbori u Stocu, nakon što je izborni proces prekinut u ovoj općini 2. oktobra prošle godine.

Građani će moći birati između aktuelnog načelnika i kandidata HDZ-a Stjepana Boškovića i neovisnog kandidata Mate Komšića. Gost jutarnjeg programa N1 televizije bio je Stjepan Bošković, kandidat HDZ-a BiH i prvi čovjek općine Stolac već 16 godina.

Na pitanje da li strahuje od novih incidenata, Bošković je za N1 kazao da postoje neke dojave, ali da se tim stvarima trebaju baviti nadležne agencije koje su zakazale 2. oktobra prošle godine.

Ali sada uvjeravaju da je sve poduzeto da imamo demokratske izbore. Nadam se da će svi građani Općine Stolac u nedjelju izaći na izbore i da niko neće bojkotovati.

Bošković ističe da članovi Inicijative za Stolac, koji su suspendovani, pokušavaju sve uvesti u bojkot, ali da im to neće uspjeti.

Ograđuju se i daju na volju svim građanima Stoca hoće li ili neće izaći. Koliko znam svi građani će izaći i birati. Niko nije priseljen.”

Da li je taj incident utjecao na odnose između Bošnjaka i Hrvata u Stocu?

Dogodilo se nešto što je nepojmljivo ui demokratskom društvu. Pojedinci su zavedeni pojedinim informacijama da Kaplan može biti načelnik Općine Stolac. On nije imao nikakve šanse da bude načelnik na osnovu stanja biračkih popisa i podrške s terena Boškoviću ili Kaplanu“, izjavio je Bošković.

On je kazao da su medijski spinovi plasiranje informacija ‘da mrtvi glasaju na izborima u Stocu’.

To se nije dogodilo nikada niti će se dogoditi“, rekao je Bošković.

U Inicijativi za Stolac poručuju da neće odustati od borbe, najavljuju podnošenje novih apelacija Ustavnom sudu BiH, a ova pravosudna institucija još nije donijela odluku o njihovim ranijim apelacijama.

Broj birača u općini Stolac je 11.404, od toga je 10.012 redovnih, 1.321 birač registriran van BiH, 31 birač registriran da glasa u odsustvu i 40 birača koji su registrirani da glasaju lično.

Iz Inicijative za Stolac optužili su HDZ BiH da je svojevrsnim inženjeringom pokušao utjecati na izborne rezultate.

To su optužbe i na njih ne želim odgovarati niti se pravdati. HDZ pobjeđuje u Stocu od prvih demokratskih izbora.”

Bošković je kazao da imena mrtvih osoba na spiskovima ima, ali da ne mogu glasati.

Zna se procedura na koji način mrtvi mogu biti skinuti s biračkih popisa, a to nije u zadaći CIK-a i općinog odbora, već drugih agencija koje se bave tim pitanjima. To je osnovni problem, a to su osobe koje su umrle puno prije informatičkog sistema CIPS na osnovu kojeg imamo popise. To nije problem Općine Stolac, već u cijeloj BiH.”

Solarne elektrane – u nekim drugim općinama ljudi su se žalili kako imaju problema s dolaskom do dozvola za otvaranje ove vrste elektrana. Kakva je procedura u Stocu?

Na našem solarnom polju 3,5MW električne energije se daje u sistem, a planiramo 23MW. Dovekli smo investitore u Hodovo i da krenemo u pregovore, ne samo razvoja solarnih polja, već gospodarskih projekata s radnim mjestima“, kazao je Bošković.

Na pitanje zašto nije otvorena stolačka željezara, gost Novog dana je odgovorio:”Imamo ideje, ali nemamo nikakvog prava niti se možemo postaviti kao jedan od aktera imajući u vidu da se privatizacija dešavala na nivou FBiH. Ona je već bila na prodaji na Sudu u Čapljini zbog neplaćanja računa. Imamo sudski proces o prodaji kompletne tvornice građevinskih armatura“, odgovorio je Bošković.

Inicijativa za Stolac oglasila se saopćenjem za javnost u kojem se navodi kako je protiv Stjepana Boškovića, “kao osobe koja je od 7. novembra 2016. godine izvršila uzurpaciju vlasti u općini Stolac”, podnesena krivična prijava zbog osnovane sumnje da je protivzakonitim prisvajanjem vlasti učinio krivično djelo lažno predstavljanje, kao i krivično djelo posebni slučajevi krivotvorenja isprava.

U saopćenju te inicijative se ističe kako je Boškoviću s navedenim datumom prestao mandat načelnika, kojeg je dobio na lokalnim izborima održanim 2012. godine, te da su time prestala i sva ovlaštenja koja je imao u periodu trajanja mandata.

Na osnovu krivične prijave koju je po ovlaštenju Općinskog odbora SDP Stolac podnio Nerin Dizdar, predsjednik OO SDP Stolac, nadležno tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv načelnika Općine Stolac Stjepana Boškovića i dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Stolac, Željka Babića.

Osumnjičeni dvojac se tereti za počinjenje više krivičnih djela, uključujući izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, povredu ravnopravnosti čovjeka i građanina, zloupotrebu položaja i nesavjesan rad u službi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.