Zvizdić na sigurnosnoj konferenciji sa vodećim političarima

Vijesti 17. feb 201715:45 > 15:49
Vijeće ministara

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić prisustvuje 53. Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji koja se uz jake mjere sigurnosti održava u Minhenu.

Na konferenciji sudjeluje oko 500 vodećih svjetskih političara, koji će naredna dva dana raspravljati o političkim i sigurnosnim pitanjima koja se odnose na buduće transatlantske odnose i NATO savez, sigurnosnu i odbrambenu saradnju unutar Evropske unije, krizi u Ukrajini i odnosima sa Rusijom.

U fokusu će biti i teme koje se tiču terorizma, informatičkog ratovanja i prijetnjama koje se odnose na po globalno zdravlje i klimu.

Konferenciju je otvorio predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije, Wolfgang Ischinger, a na početku konferencije su se obratili ministrica odbrane SR Njemačke Ursula fon der Lajen i ministar odbrane SAD James Mattis.

Na konfereciji su, između ostalih, prisutni i potpredsjednik SAD-a Mike Pence, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini kao i mnogobrojni šefovi država i vlada, saopšteno je iz Vijeća ministara. 

Pored visokih političkih dužnosnika, na konferenciji su i kopredsjedavajući Fondacije Bill & Melinda, Bill Gates i osnivač organizacije ONE I pjevač Bono Vox.

Minhenska konferencija o sigurnosti se održava od 1962. godine i ne donosi obavezujuće dokumente i zaključke, ali važi za mjesto gdje se svjetski vodeći političari na marginama konferencije, sastaju, dogovaraju I vode bilateralne razgovore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.