Zvizdić iz Minhena za N1: Sigurnost uvjet za razvoj BiH

Vijesti 17. feb 201717:01 > 17:05
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić boravi u Minhenu na 53. Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji, gdje sudjeluje blizu 500 vodećih svjetskih političara.

Zvizdić se javio uživo iz Minhena u emisji Dan uživo za N1, kazavši da je ova konferencija po tradiciji i značaju najvažnija konferencija o sigurnosti u svijetu.

Istaknuo je zadovoljstvo što prisustvuje ovom događaju na kojem su prisutni i najvažniji ljudi iz svijeta sigurnosti.

“U fokusu konferencije su sigurnosna pitanja. Na samom početku se obratio ministar odbrane Njemačke, sekretar odbrane SAD-a, Federica Mogherini, generalni sekretar UN-a, NATO pakta. Razgovara se o sigurnosnim pitanjima, borbi protiv terorizma, cyberterorizma, migrantskoj krizi – koja je pitanje cijelog svijeta”, kazao je Zvizdić u uvodu.

A da li se govorilo o Balkanu?

“O Balkanu se sve više govori. Problemi nisu do kraja riješeni, jer Balkan nije u potpunosti EU i NATO. Razgovaralo se sinoć na posebnom panelu u vezi sa ciljevima i odnosima strategije NATO-a prema zemljama Zapadnog Balkana”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, podcrtavši da je NATO perspektiva i kohezioni faktor zemalja regije.

Na panelu je rečeno da zemlje Zapadnog Balkana moraju nastaviti sa ozbiljim reformama na bazi vladavine prava, te da se o sigurnosti u Evropi ne može govoriti bez sigurnosti Zapadnog Balkana.

“Potencijalne prijetnje su uvijek moguće. Niti jedan grad ili država na svijetu ne može reći da je zaštićena. Terorizam je u fokusu ove konferencije, i govori se o različitim modelima efikasne borbe protiv jedne od najvećih pošasti. Niko nije zaštićen”, kazao je Denis Zvizdić za N1.

Sastanak sa Vučićem uoči odlaska u Minhen

Zvizdić je kazao da imamo primjetne uspjehe u borbi protiv terorizma u proteklih 16 do 18 mjeseci.

“Broj odlazaka na strana ratišta sveden je na minimum, skoro da ih nema. Imamo pod kontrolom one koji se vraćaju sa ratišta. Nismo imali značajniji incident, a postali smo dio zajedničke mreže za borbu protiv terorizma. Imamo sporazume sa SAD, sa EU i sa susjedima. Posvećujemo veću pažnju ovom pitanju jer i za nas to znači mir i sigurnost”, izjavio je Zvizdić za N1.

Sigurnost u BiH je preduvjet za ekonomski razvoj i dobrobit svih građana u BiH – ocijenio je.

Danas će se sastati sa Federicom Mogherini i Johannesom Hahnom, o kojima će razgovarati o evropskim temama i BiH.

Zvizdić je prije odlaska u Njemačku imao priliku susresti se sa Aleksandrom Vučićem, premijerom Srbije – a sa njim je razgovarao o ekonomskim odnosima dvije zemlje.

“Detektovali smo da bez komunikacijskog povezivanja nema ekonomskog napretka. Zajednički nastupi ka trećim državama, privlačenje investitora – to je najbolji model da dođemo do pravih rješenja”.

Za kraj, Zvizdić je još jednom naglasio da odnos i razvoj dvije zemlje mora biti baziran na respektu i uzajamnom poštovanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.