Beograd: Pokretanje revizije je neprijateljski čin!

Vijesti 17. feb 201720:32 > 20:43
N1

Današnja odluka o pokrenuti reviziju presude iz 2007. može se smatrati kao neprijateljski čin, kazao je za N1 srbijanski historičar Predrag Marković.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u petak potvrdio da će Bosna i Hercegovina ponovo pokrenuti reviziju presude iz 2007. godine. Međunarodni sud pravde u Haagu, po tužbi BiH protiv Srbije, odlučio je da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali je odgovorna za to što nije spriječila genocid i kaznila osobe optužene da su genocid počinile.

Najviši UN-ov sud definirao je u Den Haagu pokolj nad bosanskim muslimanima u Srebrenici genocidom, za koji ne drži odgovornom Srbiju i odbacuje zahtjev za isplatom finansijske odštete, ali Srbiju drži odgovornom jer je zločin propustila spriječiti te kazniti počinioce.

Najavu pokretanja revizije presude za N1 komentarisali su historičari Predrag Marković i Husnija Kamberović, te novinar Drago Pilsel, koji su bili gosti emisije Crvena linija.

Kamberović je istakao da je u regiji posljednjih godina postalo popularno revidirati historiju, konkretno u Hrvatskoj i Srbiji gdje su se do jučerašnji zločinci počeli proglašavati antifašistima.

“Da se našalim, da i BiH nešto revidira. Nije riječ o reviziji tužbe, nego o reviziji presude. Grupa ljudi, savjetodavni tim, koji je okupio Bakir Izetbegović zaključio je da ima dovoljno argumenata za pokretanje revizije. Ne znam da li ima, a ako ima onda je u redu da se pokreće revizija”, kazao je historičar i dodao da ukoliko ne bude dovoljno argumenata to može dovesti do “daljnjih komplikacija”.

Pilsel je mišljenja da BiH nema novih dokaza koji bi mogli dovesti do promjene presude iz 2007.

“Vozeći se prema studiju slušao sam radio i čuo Izetbegovića koji je rekao da ima nove činjenice. Navodno, da je nekoliko hiljada vojnika Srbije prešlo na teritoriju BiH i da su sudjelovali u ratu. To se znalo i 2007. i ne znam šta bi sad to bilo novo. Bojim se da ta presuda se teško može promijeniti”, kazao je Pilsel.

Historičar iz Beograda, Predrag Marković, presude koje su pokretale balkanske držav,e jedna protiv druge, nazvao je “bizarnim komšijskim svađama”, a da se današnja odluka o reviziji presude iz 2007. može smatrati neprijateljskim činom.

“Hajde da to stavimo u historijski kontekst. Prošlo je 20 godina od zločina u Srebrenici. Zamislite da je Poljska 1960. tužila Rusiju ili Njemačku za genocid. Pokretanje presude je sam po sebi neprijateljski čin prema drugoj državi, a posebno kada znamo da je veliki broj građana BiH protiv te tužbe. Tih nekoliko procesa za genocid koji su vođeni su prosto jedna bizarna komšijska svađa. Nije moguće zamisliti da bi neka evropska država 20 godina poslije Drugog svjetskog rata tužila drugu za genocid”, napomenuo je Marković, a Kamberović je podsjetio da se “tužba ne pokreće sad nego je ona pokrenuta 1993.” i da se ona ne treba doživljavati kao konfrotacija današnje BiH i Srbije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.