Nevenka Tromp o reviziji: Nije kasno ako se zna šta se radi

Vijesti 18. feb 201712:49 > 13:15
N1

Dr. Nevenka Tromp, profesorica na Univerzitetu u Amsterdamu, u periodu od 2000. do 2012. godine radila je Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u timu Tužilaštva na istraživanju političkog i vojnog rukovodstva. Danas je u razgovoru za N1 govorila o reviziji presude BiH protiv Srbije.

Tromp je objasnila potencijalne efekte i učinkovitost najavljene revizije, naglasivši da se uopšte nije trebalo čekati ovoliko dugo da se proces ponovo pokrene.

Kad u jednom procesu ima sljedeći pravni lijek, treba se postaviti pitanje zašto se uopšte čekalo i razmišljalo da li je revizija potrebna. Od prvog trenutka donošenja odluke na Međunarodnom sudu pravde 2007. je bilo jasno da se odmah mora pristupiti skupljanju novih podataka i dokaza da bi se revizija otvorila. Mene je iznenadilio što je sve to ovoliko dugo potrajalo“, istakla je Tromp.

Kazala je da Međunarodni sud pravde nije sud koji se bavi kriminalitetom.

Način na koji Sud funkcioniše – nije to kriminalni sud i ispitivanja kriminaliteta se vrši na nekom drugom sudu. Svi sudovi pomažu Međunarodnom sudu pravde da se dokazi prenesu. Sve ovo je jako važno i trebalo se pratiti svaki od ovih slučajeva, posebno one koji su sadržavali termin genocid”.

Tromp smatra da nijedan od novih dokaza neće biti “zlatni metak” za otvaranje procesa.

Od Krstića do Karadžića, ta obaveza da se u roku od šest mjeseci ovom sudu predoči nešto novo je nerealna. Nijedan dokaz iz novih slučajeva neće biti “zlatni metak” za otvaranje presude.Trebalo se raditi na svakom od tih slučajeva da bi se u ovih deset godina napravila što cjelokupnije slika sa svakog suđenja u Hagu“.

Pravi rad i cjelokupni rad da bi revizija bila uspješna je trebao početi 26. februara 2007. godine“, smatra Tromp.

Screenshot

“Nikada nije kasno ako se zna šta se radi”

Pravo nije alhemija, ali je to nešto jako interesantno jer je vrlo važno koji pravnik to radi i bitna je kreativnost i inventivnost. Ne bi govorila o tome da li se zakasnilo ili ne, nego samo koliko je efektivan i koliko inventivan taj rad može biti. Prema tome, nikada nije kasno ako se zna šta se radi“, dodala je dr. Nevenka Tromp u razgovoru za N1.

Kazala je da o stručnjacima koji će raditi na ovom predmetu ima samo najbolje mišljenje.

Nas niko nije kontaktirao iz Predsjedništva BiH niti prije niti poslije sastanaka. O stručnjacima koji su angažovani imam samo najbolje mišljenje i na kraju nije bitno da li mi želimo biti dio tima, nego je bitno da se revizija što bolje pripremi. Sigurna sam da Ured predsjednika ima kvalitetan tim stručnjaka koji su ga informisali i ja apsolutno navijam za taj tim“, dodala je.

Rupe u zakonu

Tromp smatra da će Srbija upotrijebiti bilo kakvu rupu u zakonu da ospori legitimitet bh. agenta pred Međunarodnim sudom pravde, Sakiba Softića.

Srbija će upotrijebiti bilo kakvu rupu u zakonu da ospori legitimitet Softića i to je jedna duža priča. Legitimitet agenta je jako važan. Problem koji se ovdje postavlja nije ko će biti pismonoša i upotrijebiti reviziju, nego da je uzburkalo političke strasti u BiH“, poručila je.

Tromp je još kazala da u cijelom svijetu ne postoji strana koja je priznala genocid bez pritisaka, a da je ova revizija važna za cijelo čovječanstvo.

U cijelom svijetu ne postoji strana koja je priznala genocid bez pritisaka. Najbolji primjer je bio Njemačka, koja je priznala holokaust. Revizija je važna za cijelo čovječanstvo, jer svaki budući počinitelj genocida bi mogao reći da se u tom slučaju prolazi nekažnjeno“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.