Sacirbey za N1: Revizija nije tužba protiv Srba

Vijesti 18. feb 201717:42 > 17:47
Facebook

Nekadašnji agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde i bivši ministar vanjskih poslova Muhamed Sacirbey za N1 je komentarisao postupak revizije presude BiH protiv Srbije.

Kazao je da podržava odluku, te da je njegov savjet bio da se ide naprijed iako je to veoma dinamičan proces.

“Treba se prisjetiti kako je tužba završila prije 10 godina, jer nije bila u skladu sa pravdom za žrtve. Ovih posljednjih 10 godina se pokazuje kako se nastavlja, protiv međunarodnog prava i principa ljudskih prava, ono što je počelo prije 25 godina. Zato, kada se kaže da se genocid nastavlja to nije retorika nego i sam dokaz o namjeri s početka rata u BiH”, pojasnio je Sacirbey za N1.

Kaže da se ne smije dozvoliti da se ovo tumači kao tužba protiv Srba.

“Ova šema genocida je isto tražila sve ‘druge’ (kao Hrvate), ali i Srbe koji su se protivili nacionalizmu u Beogradu, Palama, Banjaluci. Zato je ova tužba važna i za Srbe koji žele iskrenu promjenu od onih institucija i politike koja i dalje, nekada više, nekada manje, nastavlja ultranacionalističku politiku, i čak nalazi saveznike u Putinu, Trumpu, ISIS-u, ili desničara poput Gerta Wildersa ili LePen u Evropi”.

Tvrdi da će politika imati veliki utjecaj, te da je potrebna pravno-politička sposobnost da se dođe do najpozitivnijeg rezultata.

“Treba otvoriti i nove opcije, kao UN-ovu kancelariju za ljudska prava, UN-ovog visokog predstavnika za ljudska prava i suda u Haagu koji završava svoj rad. Imajte u vidu da čak i RS može postati cilj tužbe ako bude išla na odcijepljenje”, izjavio je Sacirbey za N1.

Savjetuje da BiH traži veći angažman od svojih EU partnera, da osiguraju da ne bude opstrukcija, specijalno od onih država koje nisu EU.

Za kraj je kazao: “Neki unutar BiH i sa podrškom Beograda ili Moskve pokušavaju spriječiti put BiH, i to se treba gledati u svjetlu onoga što je počelo prije 25 godina, uključujući i genocid”.

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude ističe 25. februara ove godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.