Pregovori Dite i Konjuha sa vlastima TK bez rezultata

Vijesti 11. dec 201416:46 > 16:59
Snapshoot YouTube

Pregovori predstavnika sindikata Fabrike deterdženata "Dita" i "Livnice" iz Tuzle, te "Konjuha" iz Živinica, koji zahtijevaju da se do 15. decembra formira skupštinska većina i izjasni o isplati novčane pomoći radnicima od po 400 KM, danas su sa predsjednicima klubova poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona okončani bez dogovora.

Iako je Vlada Tuzlanskog kantona rebalansom budžeta za 2014. godinu obezbijedila sredstva za jednokratnu novčanu pomoć radnicima koji su u nekoliko navrata blokirali tuzlanske saobraćajnice, Skupština Tuzlanskog kantona za ovu odluku ne može dati odobrenje, jer skupštinska većina još nije formirana pa ne postoji odgovorna osoba koja bi na ovu, kao i sve druge odluke stavila svoj potpis.

Sekretar Skupštine Tuzlanskog kantona Ahmed Smajović rekao je da se od političkih partija u Kantonalnoj skupštini traži da se ubrza postupak pregovaranja kako bi se što prije došlo do skupštinske većine, koja bi nastavila konstitutivnu sjednicu, izabrala rukovodstvo, te donijela odluku o usvajanju izmjena i dopuna budžeta Tuzlanskog kantona za 2014. godinu.

Predsjednik Sindikata fabrike deterdženata “Dita” DŽevad Mehmedović je, nakon sastanka, rekao da nisu dobili željeni odgovor.

“Rekli smo da nam do ponedjeljka moraju dati odgovor na naš zahtjev da se usaglase, da izaberu predsjednika i da se pod hitno usvoji rebalans budžeta. Ako to ne urade neka vrate mandate, jer ne mogu da formiraju vlast”, rekao je Mehmedović.

Novi radnički protesti najavljeni su za narednu srijedu ispred Tužilaštva i Suda Tuzlanskog kantona, a predstavnici sindikata upozoravaju da će, ukoliko se vlast ne formira u datom roku protesti na ulicama postati svakodnevnica.