Berton u Stocu pozvao građane da glasaju

Vijesti 19. feb 201711:40 > 11:42
N1

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Bruce Berton pozvao je u nedjelju građane Stoca da izađu na izbore i izaberu vlast koja će ih predstavljati iduće četiri godine, naglasivši kako je jako važno da građani iskoriste svoje pravo.

“Pozivam građane da izađu na izbore i izaberu svoje predstavnike i to je ono što je najvažnije”, kazao je Berton na biralištu u mjestu Hodovo pored Stoca koje je danas obišao u povodu lokalnih izbora u toj općini.

Na pitanje očekuje li bojkot izbora, Berton je kazao kako Stolac ne može imati ono što se dogodilo 2. listopada 2016. kada su izbori prekinuti. 

“Koliko je nama poznato ne postoje planovi za bojkotiranje današnjih izbora. Nadam se da će ljudi izaći da glasaju u velikom broju i da će iskoristiti svoje biračko pravo”, kazao je Berton koji će nakon Hodova posjetiti još nekoliko biračkih mjesta. 

Ponovljeni lokalni izbori za načelnika i općinsko vijeće u općini Stolac započeli su jutros u sedam sati.

Na izborima u Stocu otvoreno je 19 biračkih mjesta, jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu i četiri mobilna tima koji će raditi na terenu. Broj registriranih birača u općini Stolac je 11.404.

Biračka mjesta otvorena su do 19 sati, a prvi preliminarni rezultati očekuju se nakon 22 sata.

Izbori u Stocu prekinuti su 2. listopada 2016. godine zbog fizičkog sukoba na jednom biračkom mjestu, a zbog svega je intervenirala i policija koja je podnijela kaznene prijave protiv nekih od sudionika izgreda.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) poništilo je izbore i kaznilo skidanjem s izborne liste četiri kandidata te novčano kaznilo kandidate i njihove političke stranke.

Bošnjaci tako na ponovljenim izborima neće imati svog kandidata za načelnika općine, stoga su iz “Inicijative za Stolac” najavili kako će bojkotirati današnje izbore jer smatraju kako nemaju za koga glasovati.

Ponovljene izbore u Stocu, zbog eventualnih zlouporaba i kršenja izbornih pravila, nadgledaju službenici SIP-a i predstavnici Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, dok MUP Hercegovačko-neretvanske županije prati stanje sigurnosti kako bi izbori protekli neometano.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.