Zaustavljen izvoz oružja iz BiH u Burkinu Faso

Vijesti 19. feb 201714:55 > 14:57
N1

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, kako saznajemo, nije dalo saglasnost na zahtjev za izvoz naoružanja u Burkinu Faso. Tako je prošle godine zaustavljen izvoz iz Bosne i Hercegovine u ovu afričku državu.

O ovom potencijalnom izvozu, kako procedura inače i nalaže, od Ministarstva spoljnih poslova BiH mišljenje su zatražilli iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje u konačnici sporni izvoz nije dozvolilo.

“Burkina Faso je članica Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS), koja je u junu 2006. godine usvojila Konvenciju o malom i lakom oružju i pripadajućoj municiji što podrazumijeva moratorijum na uvoz, izvoz i proizvodnju malog i lakog oružja. U cilju očuvanja međunarodnog mira i stabilnosti Ministarstvo inostranih poslova BiH, bez saglasnosti Komisije ECOWAS, ne može dati saglasnost za potencijalni izvoz naoružanja i vojne opreme u zemlje članice ECOWAS”, objasnili su za N1 u ovom ministarstvu.

Osim ovog, Ministarstvo spoljnih poslova BiH dalo je još jedno negativno mišljenje za izvoz naoružanja i vojne opreme u prošloj godini. Riječ je, naime, o izvozu u Ukrajinu spornom još od 2015. godine.

“Vodeći računa o spoljnopolitičkim interesima Bosne i Hecegovine, u skladu sa stavom Predsjedništva BiH, Ministarstvo inostranih poslova BIH nije dalo saglasnost sa izvoz naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu”, saopšteno je za N1.

Prošle godine izdato je 228 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme iz Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost na izdatim dozvolama od gotovo 600 miliona maraka rekord je za BiH. Međutim, dvojaki su podaci o tome koliko je zaista izvezeno robe iz Bosne i Hercegovine. Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH na osnovu procjene redovnih izvještaja Uprave za indirektno oporezivanje, kako su ranije za N1 izjavili u ovoj instituciji, ukazivali su da izvoz naoružanja i vojne opreme za prvih 11 mjeseci prošle godine nije prešao 150 miliona maraka. No, kasnije je stigao zvaničan podatak iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH prema kojem je izvoz iz BiH u 2016. bio u vrijednosti od oko 58.487.687,15 KM. Shodno tome, značajan broj robe uz izvozne dozvole i dalje stoji u zemlji.

Iz BiH tokom 2016. najviše su kupovale Saudijska Arabiija, Egipat i Sjedinjene Američke Države. Izvoznici koji su prednjačili uglavnom su preduzeća namjenske industrije iz Federacije BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.