Ptice iz BiH ilegalno završavaju na italijanskim trpezama

Vijesti 19. feb 201719:28 > 19:35
N1

Internet oglasi puni su ponuda za kupoprodaju egzotičnih, divljih ali i ugroženih ptica u BIH.Trgovina se odvija bez obzira na sve sankcije koje Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja propisuje.I dok iz granične službe BIH prijavljuju tek dva slučaja ilegalne trgovine zamrznutih ptica, iz udruženja upozoravaju da je taj broj stotinu puta veći.

Nestalo je Jablaničko jezero, povlači se Ramsko, a na ribnjaku Saničani bilježi se trend smanjenja životnog prostora koji utiče na nestanak mnogih ptica.

Grabljivica je sve manje. Pjevačica sve više, ali na italijanskim trpezama, tvrde upućeni.

“Naše ptice su na udaru, ništa manje na udaru nisu ni pjevačice koje su izložene švercu za restorane u Italiji”, kazao je Dražen Kotrošan.

Da postoje krijumčari životinja tvrđuju i nadležni. Granična policija BIH je evidentirala dva slučaja pokušaja transporta smrznutih ptica iz BIH za Italiju.
Radilo se o pakovanjima od 400 komada. No dva prijavljena slučaja, kap su u moru, kažu aktivisti.

“Šverc životinja po dobiti je odmah nakon droge i oružja, čak prije trgovine ljudima. Taj vid kriminala nije pod kontrollom onih organa koji bi trebali biti”, utvrdio je aktivista Dragomir Mijić.

Osam godina je prošlo otkad je BiH potpisala Cites konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama.
Potpisana 2009. no nikad nije implementirana.  Za to vrijeme nelegalno se, čak i na internetu, prodaju jastrebovi, sove, štiglići, orlovi, ali i krupna divljač. Koliki je obim šverca ptica preko takozvane ‘zelene’ granice, samo se naslućuje.

“Najveći problem je što nije uspostavljena kancelarija koja će izdvajati dozvole za međunarodnu trgovinu biljaka i životinja”, kazao je Jasmin Pašić iz Centra za životnu sredinu.

U BIH je registrovano preko 50 000 lovaca. Niko ne zna gdje završava odstrijeljena divljač, niti kolike su razmjere krivolova. Aktivisti kažu da je BiH uz Španiju i Grčku nekada bila jedino stanište ptica lešinara u Evropi.

Danas su i oni izumrli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.