Mešković za N1: Za žrtve je revizija moralna osnova

Vijesti 20. feb 201710:17 > 10:21
N1

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda najavio je da će ove sedmice biti podnesen zahtjev za reviziju presude protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Reakcije na odluku su različite, a o reviziji smo razgovarali sa Jasminom Meškovićem, predsjednikom Saveza logoraša BiH.

On je za N1 kazao da BiH koristi pravo koje ima, i da je ovo posljednja prilika da se preduzmu koraci kada je u pitanju otkrivanje istine.

“Žrtve žele da znaju istinu, a ako to pogledamo van granica BiH – onda je to nešto što je bitno za iskreni suživot, pomirenje i tolernaciju. Ali, to je i onaj mali korak u stvaranju povjerenja”, kazao je.

Da li su žrtve bile isključene iz svega?

“Sama priča je nešto što su mediji tražili, šta će politika kazati na sve. Mediji su malo bili u Srebrenici, Bratuncu, Foči, Rogatici, da pitaju šta žrtve misle. Zbog sveukupne slike, žrtve su se trebale prve pitati. Osjećam potrebu i pravo da kažem da su žrtve bile te koje žele da se ide u reviziju i da saznaju istinu”, kazao je Mešković.

Smatra da se ovdje nikada ne dešava ono što pojedinac želi, a presuda može biti pozitivna i negativna, budući da su to pravne mogućnosti koje se primaju. Smatra, dobro je da se to desi.

Novi dokazi još uvijek nisu doneseni.

“Mi smo imali priliku slušati i posmatrati presudu Karadžiću. To je bila tema dva dana, pa se to zaboravilo, kao da nikada nije postojalo. Nismo izučili sve elemente koji bi nam sutra mogli koristiti u otkrivanju dešavanja u BiH”, ocijenio je.

Tvrdi ipak da se popriličan broj dokaza može koristiti u dokazivanju genocidne namjere Srbije. “Bio sam na savjetovanju u petak, a ohrabrilo me da su svi učesnici dali jednoglasnu odluku o reviziji”.

Kazao je da pravni tim BiH obećava realizaciju podnošenja aplikacije.

Sve žrtve jednake

“Vjerujem da će se to desiti, bez okrivljavanja cijelog naroda, jer sistem je nanio štete i zla”. Ocijenio je da se u timu BiH nalaze autoriteti iz oblasti međunarodnog prava, koji su iznijeli podatke i pozitivan satav koji ulijeva ohrabrenje.

“Želim da vjerujem u tim, i to je tim koji nije zaključen, jer mu se mogu priključiti stručnjaci iz svih oblasti. Dobro je da BiH ima prijatelje, jer je bilo osoba koje su govorili da će svoj angažman besplatno pružiti. Nisam mjerodavan, ali mislim da će na kraju sve biti uredu”.

Kazao je da je Savez logoraša BiH pomogao koliko je mogao, da bi se sve prezentovalo na pravi način, te da je na BiH da prihvati odluku – ma kakva ona bila.

“Vjerujem da će žrtve pronaći mir ako presuda bude pozitivna, da će promijeniti sliku. Vrijeme mora proći, a stvarno je potrebno da istinu pogledamo onakvom kakva jeste. U BiH uvijek imate tri priče”, izjavio je Mešković za N1.

Još jednom je istakao da Savez logoraša podržava pokretanje revizije, jer je to njihova posljednja mogućnost. “Više nikada ne bismo bili u prilici da to uradimo, želimo da istina bude prepoznatljiva, kako u BiH, tako i u regiji”.

Mešković nije govorio jezikom politike, ali je kazao u kontekstu regionalnih odnosa – da svaki događaj loše utiče na odnose zemalja.

“Softić ima punomoć da može zastupati postupak, pravni tim će pripremiti reviziju. Ako sud prihvati – to je legitimitet. Agent ima pravo to da uradi. Predsjedništvo kada je donijelo odluku o davanju punomoći agentu – nikada je nije povuklo. Smatram da Softić ima legitimitet, MPS je taj koji će ocijeniti i dati svoju ocjenu da li je validna ili ne”.

“Ne bih upadao u zamku politike, i govoriti ko će izvući poene. Želim da kažem, kada su žrtve u pitanju – revizija je moralna osnova. Neka se dokaže uključenost Srbije, i u kojoj mjeri je bila uključena. Težina genocida i zločina ne bi se mogla desiti da nije bila uključena”, kazao je.

Istakao je da da pravdu želi za sve žrtve u BiH, jer Savez logoraša stoji iza stava da su sve žrtve jednake, i da svi moraju znati istinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.