Problem klizišta kod Kaknja traži dugoročno rješenje

Vijesti 20. feb 201719:19 > 19:21
N1

Klizište Ribnica kod Kaknja koje se pokrenulo jučer, ne prijeti stanovništvu i njihovim kućama. Iz Rudnika mrkog uglja poručuju su u toku pripreme za ispumpavanje vode preko zone klizišta. Dodaju da sanacija klizišta iziskuje pomoć državnih institucija.

Alajbegovići pokazuju kako se njihova kuća 2014. kupala u poplavama. Sanacije nisu ni priveli kraju, a nakon tri godine vreba ista opasnost…

Vjerujte, šta me potrefilo prije dvije godine, da me uhvatila panika! Pa da ne provali voda, da se stvori jezero veliko, znate šta se dešava poslije – poplava! Ko može garantovati da neće voda provaliti?”, kaže Refik Alajbegović, mještanin Donjeg Kaknja.

Trusno tlo ne prijeti samo Donjem Kaknju…

Klizište u koritu Ribnice napravilo je jezero i prekinulo putnu komunikaciju za okolna mjesta. Jalova masa – otpadni materijal pri obradi rude – nataložen na već trusnom tlu ipak neće biti prijetnja životima i objektima – obećala je uprava RMU Kakanj zabrinutim mještanima:

“Ono što je sada aktualno je to da se klizište smiruje, da je došlo do rasterećenja i rasporeda kliznih masa, tako da se ono smiruje…”, kazao je Kasim Alajbegović, direktor RMU Kakanj.

No mještani ipak u panici. Selo Ribnica – skoro potpuno iseljeno. Samo malo trusnosti tla i mještani Mramora odsječeni su od svijeta.

“Imamo selo Mramor, oko 50 domaćinstava traži da se iseli, imamo Donji Kakanj, koji kažu – riješite, jer ne vjerujemo da nećemo biti poplavljeni. Znači, imamo htjeve koji prevazilate mogućnost rudnika…”, kazao je direktor RMU Kakanj.

Problem traži dugoročno rješenje. I dok pet miliona kubika jalove mase i bujica vode odmjeravaju snage, mještani se nadaju da će kraj radova dočekati bezbjedni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.