Amir Zukić je pritvoren, neko mora potpisivati dokumente

Vijesti 21. feb 201708:36 > 12:06
Fena

Generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije Amiru Zukiću i njegovom vozaču Seidu Fazlagiću određen je jednomjesečni pritvor nakon što su u petak uhapšeni u okviru predmeta Bosna.

Prvi operativac SDA tako će iza rešetaka provesti mjesec dana zbog, kako je pojašnjeno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i ponavljanja krivičnog djela, dok je pritvor za Fazlagića zatražen jer postoji opasnost od bjekstva te ponavljanja krivičnog djela.

Neko od uposlenika će dobiti zadatak da se bavi materijalno-finansijskim poslovima koji su bili u nadležnosti generalnog sekretara. Još nije određeno ko će to obavljati, ali će sigurno biti osoba u skladu s kvalifikacijama iz računovodstva“, potvrđeno je za N1 iz Odjela za odnose s javnošću SDA.

Tako će SDA ostati bez generalnog sekretara najmanje mjesec, a još uvijek nije poznato ko će ga u ovom periodu mijenjati. Kako je jučer na press konferenciji pojasnio predsjednik stranke Bakir Izetbegović, neko će morati potpisivati dokumenta. Još nije poznato ko će to biti.

Neko mora da potpisuje stvari koje se odnosi na finansiranje, pa će neko morati biti ovlašten i donijeli smo odluku. Nakon mjesec ćemo vidjeti šta dalje“, kazao je čelni čovjek SDA.

 On je dodao se svi u SDA drže principa prema kojem niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno. Tako je i sada.

Očekujemo da Tužilaštvo i Sud stvari urade profesionano, brzo i nepristrasno u skladu sa zakonom. SDA podsjeća na princip da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno. Nadamo se da će uspjeti dokazati svoju nevinost“, dodao je Izetbegović.

Na pitanje reporterke N1 Milice Vučetić da li će, prema Statutu stranke, Zukić biti razriješen dužnosti ukoliko protiv njega bude podignuta optužnica, Izetbegović je rekao da je o tome još uvijek rano govoriti.

Prema Statutu SDA, član stranke može biti isključen usljed djelovanja koje je suprotno Programu, Statutu i drugim općim aktima stranke. Statutom nije predviđeno brisanje članova iz evidencije ukoliko protiv njih bude pokrenut sudski postupak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.