Fra Marković: Političari se svađaju i sarađuju kada im treba

Vijesti 21. feb 201708:46 > 08:56
N1

Imamo duhovno nezdravu atmosferu u BiH koja se sustavno generira. Političkim elitama takva atmosfera treba jer oni sarađuju kada treba, svađaju se kada treba, a sve da mogu pljačkati na svom terenu, ali se u suštini slažu, rekao je za N1 fra Ivo Marković.

“Međunacionalni odnosi u Bosni ne mogu biti lošiji, zato što je vode korumpirani političari. Političari uzimaju velike ideje religija i nacija da začepe oči ljudima, da ne vide šta oni rade dok oni pljačkaju. Većina naših političara su korumpirani. U Bosni je jedna od najkorumpiranijih politika. To je nacionalizam. Nisu to nacionalističke politike koje mogu surađivati, nego nacionalističke politike radi korupcije. Političari, umjesto da organiziraju društvo, razbijaju ga da mogu vršiti svoj pljačkaški pohod”, riječi su Fra Ive Markovića profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu

Obični ljudi se uvode u torove i reagiraju kao stado, a ne kao osobe“, rekao je u fra Marković i dodao da u BiH postoje normalni i zdravi ljude, ali da problem nastaje kada se stave pod okrilje straha.

Kao najveći problem on ističe političare.

Najveći problem su političari, koji realiziraju svoje interese. Hrvati sada govore da su ugroženi, a nude rješenje samo da se napravi Herceg-Bosna. Kako ćemo riješiti problem Hrvata? Nacionalna elita, koja je ista kao velikosrpska politika, pravi svoje interese, a ne gledaju interese Hrvata u ostatku BiH, gdje se nalazi većina Hrvata. Hrvati iz Srednje bosne, Posavine i u ostalim dijelovima BiH moraju se politički mobilizovati i izdvojiti iz HDZ-a. To nije razbijanje, već pravljenje političkog ambijenta da se mogu ostvariti interese ljudi.

Fra Marković naglašava da postoji i sociološki interes, a ne samo teritorijalni, odnosno da cijela BiH bude i hrvatska.

Nedavno je u fokusu bila priča o federalizaciji BiH. Pod okriljem teze da su hrvati neravnopravni u BiH. Trebaju li nam dodatne podjele?

I Bošnjaci vode svoju sebičnu politiku i s te strane Hrvati su obespravljeni. Ali rješenje za sve probleme Hrvata predstavlja se trećim entitetom. To nije nikakvo rješenje. Neka Hrvati postave pitanje sami sebi šta bi dobili s tim? Bili bi još više obespravljeni. Hrvatska crkva i politika Hrvate tretira kao djecu. Sotoniziramo druge. Najveći grijeh je reći da je neko loš. Ko pravi sotonizaciju drugoga on sotonizira i sebe. To je najveći problem Bosne i Hercegovine“, mišljenja je gost jutarnjeg programa N1 televizije.

To je isto i u reviziji presude. Niko ne gleda gdje je problem, nego sada nevaljaju Bošnjaci tamo, a Srbi ovdje.”

Fra Marković je kazao da zemlje regiona puno utječu na nestabilnosti u BiH. On je kazao da je pitanje revizije presude pitanje morala.

Ne smije se popustiti nimalo. Neka blokiraju sve, svakako ne može biti gore. Kada je u pitanju pravda i istina, poštovanje žrtve i liječenje BiH i društva, ne smije se popuštati. Treba ostati čvrst jer samo možemo dobiti. I u BiH i u Hrvatskoj i u Srbiji i svugdje ima pozitivnih ljudi“, zaključio je fra Marković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.