Latal: BiH ne može izgubiti na imidžu, jer ga više nema

Vijesti 21. feb 201717:22 > 17:23
N1

Gost Dana uživo bio je Srećko Latal, politički analitičar koji je govorio o aktuelnim temama i stanju u BiH.

Ono što je jasno da se dešava i dalje će se dešavati je poniranje ekonomske situacije. To vodi zaustavljanju evropskih procesa, investicija nemamo za spomenuti. Ozbiljno produbljivanje krize ne može voditi ničemu dobrom“, kazao je Latal o situaciji u BiH.

Latal smatra da BiH nema više šta da izgubi po pitanju imidža, jer ga suštinski više nema.

Bojim se da nemamo više šta da izgubimo po pitanju imidža, jer ga suštinski više nemamo. EU i stav EU je dio tog problema, jer oni godinama pokušavaju da riješe suštinske i proceduralne probleme u BiH kroz tehničke procese“, kazao je Latal.

Dodao je da smo svjedoci perioda u kojem se “svako posvetio sebi i nema vremena da se bavi sa BiH”.

S druge strane svjedoci smo da EU globalno, ali i sa izborom Donalda Trumpa, Brexita se posvetila sebi, kao i ostatak svijeta i više se niko niti može niti hoće baviti BiH i Balkanom. Mi smo prepušteni sami sebi i svojoj zdravoj pametim, a bojim se da toga nema baš puno“, ističe Latal i dodaje:

Iza svega stoji sukobljenje suštinskih ideja; bošnjačke politike, politike bosanskih Srba, politike bosanskih Hrvata. Još od 2006. se suštinski otkrilo da te tri politike stoje na istim pozicijama na kojima su bili njihovi predstavnici devedesetih“.

Istakao je da Srbija ima blaže reakcije nego političari iz RS-a.

Srbija ima gotovo blaže reakcije po pitanju pokretanja revizije nego što to imaju politički predstavnici bosanskih Srba. Problem je pitanje načina na koji je pokrenuta inicijativa za reviziju. Imajući u vidu stalno prisutne tenzije u BiH, ne čude me ovakve reakcije političara“.

Gost Dana uživo je kazao da količina tenzija u BiH ukazuje na pripremu za izbore naredne godine.

Evidentno je da količina tenzija ukazuje da su stranke krenule sa pozicioniranjem za izbore 2018. Bojim se da će dovesti do toga da vlade na državnom nivou, ali i u FBiH budu blokirane. Mislim da nismo daleko od toga da vlade i zvanično padnu“, istakao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.