Novi udar na poslodavce i radnike

Vijesti 22. feb 201716:32 > 19:09
N1

Vlada Federacije BiH utvrdila je i ekonomsko-socijalnim partnerima dostavila nove Prednacrte zakona o doprinosima i zakona o porezu na dohodak, a prva rasprava zakazana je za naredni ponedjeljak, na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Iako ove izmjene očigledno čeka duga procedura, prema njima je porezna osnovica proširena pa bi se u budućnosti oporezivim dijelom smatrao i topli obrok, regres i naknada za prijevoz.

Ukoliko ovakvi prijedlozi zažive u praksi to može značiti novi udar i na poslodavce i na radnike. Trenutno, i jedni i drugi državi na ime doprinosa prosječno izdvajaju više od 40 posto na osnovicu plate. Izmjene predviđaju da se ubuduće na ime doprinosa izdvaja 33 posto, dakle, za oko 10 posto manje. To će, kažu u Vladi, učiniti bh. privredu konkurentnijom. Međutim, osnovica na koju se obračunavaju doprinosi prema novom prijedlogu je promijenjena, tako da se doprinosi plaćaju i za…

“Topli obrok, prevoz, otpremnine i jubilarne naknade, koje su u prosjeku po uposleniku iznosile 196 KM. Dakle, nova poreska osnova će uključivati sve to, ali će se proporcionalno smanjiti stopa doprinosa, sa 41,5 na 33 posto. Želim biti potpuno jasan i reći da je ova, kao i sve druge mjere koje vlada poduzima, neutralnog karaktera u sumi”, objasnio je Goran Miraščić, savjetnik premijera Federacije BiH.

Dakle, vlada smanjuje stopu doprinosa, ali se proširuje poreska osnova, i ovo može odgovarati ili imati neutralan efekat samo poslodavcima koji su do sada isplaćivali manji topli obrok i naknadu za prijevoz. Inače, porez na dohodak bi umjesto sadašnjih 10 posto bio povećan na 13 posto. Ako imate veće prihode od 800 KM razlika će biti oporezovana po stopi od 20 posto. Ovako visoka stopa trebala bi ići na izuzetno visoke dohotke, smatra zastupnik opozicije u Federalnom parlamentu Dženan Đonlagić, kako bi bogatiji sloj društva plaćao više poreza. Ovako, opet sve ide preko leđa radnika.

“Dodatno će se urušiti srednja klasa, koja je ionako nakon rata srozana. A druga negativna posljedica, nemojmo zaboraviti da BiH ima jedan od najnižih prosjeka u regiji i Evropi, dakle ovo se može vrlo negativno odraziti na smanjenje lične potrošnje”, kazao je Dženan Đonlagić, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH

Između ostalog, najavljeno je ukidanje i dodatnih poreskih olakšica za radnike koji izdržavaju djecu i bračnog partnera. Radne verzije zakona ranije su odbili i poslodavci i sindikati. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.