Sarajevski dron – društveno koristan za razliku od drugih

N1

Sarajevski dron - plod rada istraživačkog tima Mašinskog fakulteta u Sarajevu. Od popularnih, komercijalnih bespilotnih letjelica razlikuje se po namjeni, koja je društveno korisna. Koristeći dron, nastoje riješiti problem zagađenja zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Mi smo u protekle dvije zime napravili jedno, rekao bih, kvalitetno istraživanje o različitim scenarijima i različitim tipovima zagađenja. Pomoću bespilotnih letjelica smo istraživali fenomen temperaturnih inverzija. Došli smo do korisnih podataka gdje smo, u stvari, snimili te profile. Tačno gdje se javlja ta inverzija, koliko je jaka, koliki je gradijent temperature”, kazao je doc. dr. Adnan Mašić, Mašinski fakultet Sarajevo.

Članovi razvojnog tima drona, projekat su finansirali dijelom i iz sopstvenih sredstava. Nedostatak novca stalni je problem domaćih istraživača, iako gotovo redovno postižu svjetske rezultate.

“Zahtjevi su sve veći i veći, a sredstva koja mi imamo na raspolaganju su zaista mala. Entuzijazam je najviše doprinijeo da dođe do jednog ovakvog projekta. Takođe, ovaj fakultet je sredina koja to gradi od ranije. Sve se svodi na to da ko dođe do većih sredstava i boljih izvora finansiranja, tamo će i nauka biti jača”, dodao je prof. dr. Rajfa Musemić, Mašinski fakultet Sarajevo.

Popularni dronovi postali su tehnološki hit širom svijeta, koriste se za različite namjene, a neke države zbog njih su promijenile svoje zakone. Kreatori sarajevskog drona u planu nemaju masovnu prodaju, cilj su im naučna istraživanja.

“Najčešće se radi o verzijama takozvane potrošačke elektronike. Obično su to neke malo ozbiljnije igračke koje na sebi imaju kameru. Najčešće se i koriste da snimaju neki video klipovi za različite potrebe. Mi smo ovdje razvijali platformu od nule”, istakao je Mašić.

Pored ovog drona koji je konstruisan na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, članovi istraživačkog tima trenutno rade na adaptaciji prvog bosanskohercegovačkog kamiona na električni pogon. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.