Tromp za N1: Tomašica jedan od ključnih dokaza za reviziju

Vijesti 22. feb 201721:01 > 21:11
N1

''Ovaj zahtjev za reviziju ima šansu da uspije. Ovdje se radi o jednom autoritativnom Sudu Ujedinjenih Naroda i taj Sud će biti puno oprezniji da odbija nešto što nije sasvim kompletno. Sud će vrlo vjerovatno reći da sve nije kako treba, ali pošto se radi o genocidu, pristupat će se drukčije'', rekla je večeras u Pressnigu Nevenka Tromp.

Prema mišljenju profesorica na Univerzitetu u Amsterdamu koja ima iskustvo rada na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, tema revizije je interesantna, ali da ipak treba pustiti Sud da radi svoj posao.

”Ta tema je interesantna, ali ne bih željela ulaziti u neke ocjene. Ima nekoliko interpretacija, ali ja bih ovo prepustila Sudu. Može li zahtjev na samom registru biti odbijen? Vjerovatno može, nadam se da će se preći preko prvog praga. Mislim da je današnja izjava predsjednika Izetbegovića zazvučala vrlo kredibilno. Oni su sabrali sve činjenice u korist toga da je gospodin Sakib Softić agent, ali vjerovatno će i Srbija imati jake argumente protiv toga. Zato postoje sudovi”, ispričala je Tromp gostujući u Pressingu na N1.

Dodala je da je sve ono što se posljednjih dana dešava zapravo politička diskusija koja nema veze s pravilima Suda.

”Kad vi radite na jednom Sudu, treba shvatiti da je ovo politička diskusija koja nema veze s pravilima Suda u Haagu. Sve ovo što bi predsjednik Ivanić i ministar Crnadak napisali, treba dati nekom pravnom timu, dakle pravnom timu Srbije. Svaki argument treba biti predočen advokatima. To što se čekalo deset godina je nešto što se može jako negativno odraziti na sadržaj podneska. Ako se od 2007. godine radilo sistematično, taj podnesak mogao se podnijeti prije šest mjeseci. Sat se ne može vratiti natrag i mislim da niko osim tog užeg tima ljudi, ne zna šta je unutra. Ako se desi da se revizija prihvati od Suda, sve ćemo znati. Ako se odbaci, nećemo znati kako je kvalitetan ili nekvalitetan bio taj podnesak”, pojasnila je profesorica Tromp.

Gost Pressinga bio je i Hasan Nuhanović, svjedok genocida u Srebrenici. Kazao je da je pažljivo pročitao presudu iz 2007, ali da nije siguran da li se to uradili svi oni koji je komentarišu posljednjih dana.

‘Vidjećemo, pripadam toj populaciji koja je preživjela genocid. U presudi u 2007. godini piše da je taj genocid počinjen u i oko Srebrenice. Nekoliko dana pričamo o svemu osim o činjenicama. U presudi piše da je Srbija kriva za nespriječavanje genocida, ali da pri tome nije znala da će taj genocid biti počinjen”, rekao je Nuhanović.

Na pitanje voditelja Pressinga da li je zahtjev za reviziju pokušaj da se dokaže odgovornost Srbije za genocid samo u Srebrenici ili na širem području BiH, Tromp je kazala da su oba argumenta vrlo važna.

“U odnosu na presudu iz 2007. postoje sada vrlo važni dokazi koji bacaju novo svjetlo na cijeli proces. Za vrijeme presude nije bilo nikavih dokumenta šta se dogodilo u najvećoj masovnoj grobnici na Balkanu, Tomašici, koja bi svakako trebala biti dio novog pristup. Ti zločini u Tomašici mogu povazati genocidni proces sa Srebrenicom. Smatram da se od 2007. do danas desilo toliko presuda koje su vrlo relevantne za reviziju. Ne zaboravimo npr. presuda Vlastimir Đorđević za zločine na Kosovu i što se u toj presudi dokazuje da su “Škorpioni” angažovani za rat na Kosovu. Đorđević koji je bio general MUP-a Srbije odgovoran je za zločine na Kosovu. Ako su “Škorpioni” bili unutar MUP-a Srbije na Kosovu onda se u eventualnoj reviziji mora gledati skroz unazad i nanovo utvrditi u kojem su odnosu bili u BiH. Da li su bili na platnom spisku VRS, kako je utvrđeno po presudi iz 2007. ili su bili pripadnici MUP-a Srbije. Nije tačno da dokaza nema, kao što su neki stručnjaci rekli”, kazala je Tromp.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.