Popov: Krivica za genocid ne smije pasti na cijeli narod

Vijesti 22. feb 201722:43 > 22:44
N1

Direktor Centra za regionalizaciju Aleksandar Popov gostovao je u Pressingu gdje je govorio u vezi revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid.

Popov je današnje oštre izjave Tomislava Nikolića, Aleksandra Vučića, Milorada Dodika i Mladena Ivanića u Beogradu okarakterisao “razumljivim” jer se bliže izbori u Srbiji.

”Mislim da su ovo preoštre ocjene, ali treba imati u vidu da se nalazimo u vremenu predizbornih radnji. U takvoj jednoj atmosferi takve poruke su očekivane jer se glavni kandidat za predsjednika mora definisati kao čovjek kojem je stalo do zaštite interesa Srbije, srpskog naroda u okruženju kao i same Republike Srpske”, rekao je Popov.

On je naglasio da je kompletna politička kriza u kojoj se BiH ponovo našla rezultat ”igara bez granica u kojima nedostaje sudija da odsvira kraj”.

”Ovo je nastavak bosanskoheregovačkih igara bez granica jer nema sudije da odsvira kraj. Imali smo Referendum o Danu RS-a, pa smo imali 9. januar i neprimjeren izjave o izdvajanju Republike Srpske što je pozdravio i predsjednik Srbije. Ni sam Izetbegović ne vjeruje da li će ovaj zahtjev proći. Na Sudu je da odluči da li će pokrenuti reviziju, ali nije dobro što bh. političari koriste ove prilike za učvršćivanje svog položaja. Dodik i Izetbegović ovo koriste, njima odgovara ovo nedefinisano stanje jer mogu da rade šta im je volja”, dodao je gost N1.

Na pitanje voditelja Pressinga da li je ovaj zahtjev za reviziju suđenje režimu Miloševića, kako tvrde bošnjački lideri, ili je suđenje Srbima, kako poručuju iz RS-a, Popov je odgovorio da se krivica mora individualizirati. Ona ne smije pasti na cijeli narod.

“NVO-i u Srbiji stalno rade da se ne zaboravi genocid u Srebrenici i insistiraju na individualizaciji krivice jer ne može teret krivice da padne na cijeli narod. Ovdje kao da je riječ o političkom nadmetanju ko će pobijediti, a žrtve su u drugom ili trećem planu. Moramo ići u pravcu uvažavanja žrtve. Navest ću primjer pomirenja koje je išlo između Mađarske i Srbije, koje su oformirale komisiju i poimenice je popisana svaka žrtva iz Drugog svjetskog rata. Onda su predsjednici ove dvije države odali poštu žrtvama, a parlamenti su usvojili rezolucije. Odgovornost mora da bude individualizirana, a ne smije da pada na cijeli narod”, zaključio je direktor Centra za regionalizaciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.