Nuhanović: Presuda je mrtvo slovo na papiru

Vijesti 23. feb 201708:34 > 08:51
N1

Pisac i publicista Hasan Nuhanović, svjedok genocida koji je počinjen 1995. godine u Srebrenici gostovao je u sinoćnjem Pressingu gdje je govorio o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Ponovni postupak ne znamo hoće li uopšte otpočeti, znamo da će biti podnesena aplikacija. Pripadam toj populaciji koja je preživjela ono što zovemo srebrenički genocid. U presudi iz 2007. piše da je počinjen genocid nad muslimanima U i OKO Srebrenice. Ovih dana se priča o nečemu, imate situaciju kao kad dođete na sud pa vam treba nekoliko godina da se sud proglasi nadležnim, pa vam poturaju proceduralne prepreke samo da ne govore o činjenicama. Ja sam imao takvu situaciju sa Holandijom, godinama je trajala ta prepirka oko nadležnosti. Ovih dana pričamo o svemu, osim o činjenicama“, kazao je Nuhanović u Pressingu. 

Nuhanović je kazao kako jedan primjer iz presude iz 2007. nije logičan i to je ono što mu smeta u cijeloj presudi.

Naveo bih jedan primjer iz presude iz 2007. godine i to meni nije logično: Tamo piše da je Srbija kriva za nesprečavanje genocida, a da pritom nije znala da će taj genocid biti počinjen. Praktično, nije znala da će masovne egzekucije biti počinjene. Mog oca, brata i majku su odveli iz Potočara, majka je ubijena u Vlasenici. Forenzika je to utvrdila, a nakon 15 godina je utvrđeno da su brat i otac odvedeni u Bratunac, Zvornik pa u Pilicu gdje je taj dan ubijeno do 1.500 ljudi za jedan dan“, smatra Nuhanović i dodao:

Vi kad stojite na desnoj obali Drine, možete golim okom vidjeti Pilicu i vidjeti šta se tu dešava. Neshvatljivo je, i to mi smeta, da u toj presudi piše da Srbija nije mogla znati da će masovne egzekucije biti sprovedene“.

Šta očekuje od revizije i zahtjeva koje sadrži?

Ja sam ovih dana bio gurnut u neku diskusiju u jednoj emisiji o tim aspektima i mislim da sam pogriješio što sam uopšte govorio kakve posljedice može da ima ta revizija. To nije do nas, do nas je da sačekamo da vidimo da li će aplikacija proći i onda ćemo vidjeti. Ja ne vidim posljedice koje su se dogodile nakon presude iz 2007. Ko uopšte u Srbiji i BiH zna šta piše u toj presudi osim nekih profesionalaca. Presuda je, po meni, jedno mrtvo slovo na papiru“, poručio je Nuhanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.