Burzić o radu Tužilaštva KS: Kriminal se ne isplati

Vijesti 24. feb 201712:20 > 12:28
N1

Danas je u prostorijama Tužilaštva KS predstavljen izvještaj rada za proteklu godinu. Medijima se obratila Dalida Burzić glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva.

U maloljetničkom segmentu povećani su referati za 4%, korupcije za 70%, a privrednog kriminal za 29%“, kazala je Burzić.

Ona je kazala da je povećan broj istraga, ali da je važna struktura istraga i njihovo vremensko trajanje.

One istrage koje traju preko godinu dana nisu dobre istrage, jer su to istrage na kojima se nije predano radilo. Ako se radi više od 6 mjeseci mora se iznijeti na koleg i razlozi šta je dovelo do toga. Uveliko smo podmladili istrage, a istraga preko jedne godine imamo jako malo, samo zato ukoliko ne možemo objektivno postupati u tom predmetu“, rekla je Burzić.

Glavna tužitelja Tužilaštva KS je iznijela podatak o 52% više negativnih tužilačkih tužbi nego prije, odnosno odlukama o neprovođenju istrage ili odluka da se istraga obustavlja.

Riješili smo problem zastara. U ovom tužilaštvu toga nema kao prije, ažurirali smo stanje, a razloga su dva: zbog realnih nemogućnosti ili subjektivnog razloga tužioca.”

Prošle godine tužioci su na ročištima proveli 4.710 sati i 5 minuta, a kada se preračuna to je 1390 sati ili za 19% sati više na glavnim pretresima nego 2015. godine, izjavila je Burzić.

Jedan tužilac na radu provede 1.300 sati što govori koliki je to tužilački angažman. Broj održanih ročišta pred Kantonalnim sudom je veći za 230%. To je markantan podatak koliko smo povećali broj optuženja. Broj osuđujućih presuda je zavidan. Kada sam preračunala pravosnažno presuđene odluke dolazi se do podatka da smo izdejstvovali preko 100 godina zatvora“, rekla je Burzić.

N1

Žalbe se podnese na sve odluke za koje smatramo da su nezakonite, dodala je ona.

Podnosili smo žalbe i samo zbog odluke o krivičnoj pravnoj sankciji s razlogom da se kaznena politika u KS pooštri. U 60% slučajeva smo izdejstvovali težu kaznu od prvobitne. U gotovo pola žalbi koje smo podnijeli to i uspjeli.

Blokiranje imovine

“Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, neću biti skromna, zvanično od institucija koje vrše nadzor utvrdili da je Tuižilaštvo KS radilo najviše na primjeni ovog zakona i uspjelo najviše blokirati imovine. Kriminal se ne isplati i niko ne može zadržati imovinu koja je stečena nelegalno. Ako dođe do osuđujuće presude sva imovina prelazi u vlasništvo i u budžet Federacije BiH“, kazala je Burzić i dodala da je tendencija Tužilaštva da se i dalje ide prema sudovima sa zahtjevima za provođenje ovakvih mjera.

Predmeti organizovanog kriminala i korupcije

Burzić je kazala da je riješeno 64% više predmeta i 19 optužnica, što je tri puta više nego 2015. godine.

Izdejstvovali smo tri osuđujuće presude. Smatram da će ovo Tužilaštvo nastaviti raditi, s vrijednim i mladim ljudima, dalje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.