Nova komisija za polaganje pravosudnog ispita na nivou BiH

Vijesti 26. feb 201714:56 > 15:00
N1

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša iz HDZ-a BiH na osnovu Zakona o polaganju pravosudnog ispita u Bosni i Hercegovini donio je rješenje o imenovanju nove komisije za polaganje pravosudnog ispita na nivou BiH. Komisiju čini 21 član.

N1

Tako je predsjednik Komisije Bariša Čolak, inače bivši ministar pravde Bosne i Hercegovine, sada predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, odnosno delagat u Klubu hrvatskog naroda, iz HDZ-a BiH.

Interesantno je da jedna od zamjenica nove Komisije za polaganje pravosudnog ispita na nivou BiH takođe kadar HDZ-a BiH. Borjana Krišto zamjenica je predsjednika HDZ-a BiH, a inače je prva zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Zamjenica predsjednika Komisije za polaganje pravosudnog ispita na nivou BiH je i Milana Popadić. Inače, Popadić je pomoćnica ministra pravde BiH u Sektoru za pravosudne organe i jedna je od kandidatkinja na konkursu za izbor glavnog disciplinskog tužioca koji je još u toku.

Osim njih, kao ispitivači, u Komisiju su imenovane i Jadranka Lokmić-Misirača, inače potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, potom Hasija Mašović sutkinja Suda Bosne i Hercegovine, te još jedan sudija Dragomir Vukoje, inače i novi član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. Ispitivači su i predsjednik i potpredsjednik Ustavnog Suda BiH Mirsad Ćeman i Mato Tadić, kao i sutkinja Valerija Galić. Član Komisije je i sudija Ustavnog suda Federacije Bosne i Heregovine Edin Muminović.

Među imenovanim ispitivačima su i mostarski advokati poput Josipa Muselimovića i Zdravka Rajića, te advokat iz Sarajeva Bekir Gavrankapetanović.

Naknada za članove Komisije mjesečno je ograničena na oko 470 KM.

Većina članova nedavno imenovane Komisije i ranije su bili članovi komisije čiji je sastav objavljen u Službenom glasniku 15. januara 2015. godine. 

N1
N1
N1

Inače, troškovi polaganja pravosudnog ispita su 880 konvertibilnih maraka. Ispit se polaže pismeno i usmeno pred Komisijom za polaganje pravosudnog ispita koja se sastoji od predsjednika i četiri člana sa liste ispitivača.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.