Građani ponudili 395 odgovora na 35 pitanja iz Upitnika EK

Vijesti 28. feb 201716:25 > 16:27
Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Izvještaj Direkcije za evropske integracije o preduzetim i preostalim aktivnostima u vezi s pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije (EK), koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH.

U Izvještaju se navodi da je do 31. janaura prošle godine u informacioni sistem unesen najveći dio doprinosa institucija nadležnih za odgovaranje na upitnik Evropske komisije, osim odgovora iz Republike Srpske koji nisu dostavljeni.

„Direkcija trenutno analizira kvalitet dostavljenih odgovora i u konsultacijama s institucijama radi na poboljšanju kvaliteta i ujednjačavanju dostavljenih doprinosa“, navodi se u Izvještaju Direkcije i dodaje da će radne grupe, nakon formiranja u skladu s Odlukom o sistemu koordinacije evropskih integracija u BiH, preuzeti zadatak tehničke finalizacije svih materijala u vezi s Upitnikom EK.

Organizacije civilnog društa dostavile su 141 odgovor, a javnost je ponudila 395 odgovora na 35 pitanja iz Upitnika EK koji će biti prevedeni i zajedno s odgovorima institucija biti dostavljeni Evropskoj komisiji.

Kraj maja ove godine krajnji je rok za dostavu odgovora Evropskoj komisiji na 3.242 pitanja iz Upitnika koji je Bosni i Hercegovini uručen 9. decembra 2016. godine.

GRAĐEVINSKI RADOVI NAKON DUŽEG VREMENA U TREĆEM TROMJESEČJU 2016. PORASLI ZA 2,3 POSTO

U BiH je za devet mjeseci prošle godine zabilježen realni rast BDP-a od tri posto, navodi se u dokumentu Ekonomski trendovi za BiH za period januar – septembar 2016. godine, koji je pripremila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Vijeće ministara BiH upoznato je na današnjoj sjednici da je za devet mjeseci prošle godine u odnosu na isti period prethodne godine ostvaren rast industrijske proizvodnje od 3,8 posto te da je nezaposlenost smanjena za 3,4 posto i iznosila je 524,7 hiljada u odnosu na 543,4 hiljade u 2015. godini. Ostvaren je rast izvoza roba unatoč niskom nivou cijena tradicionalnih izvoznih proizvoda, a vanjskotrgovinski deficit je smanjen za 164 miliona KM ili 3,2 posto u odnosu na isti period 2015. Povećanje bilježe i prihodi po osnovu indirektnih i direktnih poreza, doprinosa i ostalih poreskih prihoda. S druge strane, smanjenje direktnih stranih ulaganja iz prethodne dvije godine se nastavilo i u 2016. godini. Stoga, ohrabruju najave većih ulaganja u oblasti turizma i obnovljivih izvora energije, ali i zaustavljanje pada građevinskih radova koji su u trećem tromjesečju 2016. godine nakon dužeg vremena ostvarili godišnji rast od 2,3 posto.

BiH USVAJA MEĐUNARODNE STANDARDE U OBLASTI POMORSTVA

 Vijeće ministara BiH utvrdilo je pojedinačne prijedloge osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Međunarodnoj konvenciji o teretnim linijama, Međunarodnoj konvenciji o mjerenju tonaže brodova iz 1969. godine i Konvenciji o međunarodnim pravilima za sprečavanje sudara na moru.

Na ovaj način Bosna i Hercegovina, kao članica Međunarodne pomorske organizacije (IMO), želi doprinijeti jačanju međunarodnih standarda u oblasti pomorstva i sigurnoj pomorskoj plovidbi.

Pristupanje ovim konvencijama omogućit će Bosni i Hercegovini stvaranje pretpostavki za prilagođavanje i harmonizaciju njenih propisa s pravnim, tehničkim i sigurnosnim zahtjevima Evropske unije u ovoj oblasti.

Predlagač Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će pojedinačne prijedloge osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika instrumenta o ratifikaciji predložen je ministar vanjskih poslova.

POSTIĆI DOGOVOR O IPARD MODELU U KORIST POLJOPRIVREDNIKA

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u saradnji s nadležnim organima entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH nastavit će aktivnosti radi postizanju dogovora u vezi s modelom IPARD operativne strukture, kao preduvjeta za korištenje pretpristupnih sredstava Evropske unije namijenjenih poljoprivredi i razvoju ruralnih područja u Bosni i Hercegovini.

Paralelno s uspostavom ove strukture u BiH trebaju biti pripremljeni i osnovni strateški dokumenti, i to Strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine i IPARD program.

Mogućnost korištenja EU fondova za razvoj poljoprivrede i ruralnih oblasti za Bosnu i Hercegovinu bila bi posebno značajna s obzirom na to da je njihov cilj jačanje konkurentnosti poljoprivrede zemlje korisnice, dostizanje standarda EU, kao i priprema i jačanje kapaciteta institucija za implementaciju politika koje su obavezne po sticanju statusa člana EU.

Informacija o aktivnostima na uspostavi IPARD operativne strukture, koju je danas usvojilo Vijeće ministara BiH, sadrži hronološki pregled aktivnosti za uspostavljanje IPARD operativne strukture koja uprkos intenzivnom višegodišnjem radu nije usaglašena.

DONIJETI OKVIRNE SMJERNICE RAZVOJA POLJOPRIVREDNOG INFORMACIONOG SISTEMA BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o aktivnostima na pripremi Okvirnih smjernica za uspostavljanje i razvoj poljoprivrednog informacionog sistema u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta BiH nastaviti aktivnosti na pripremi dokumenta „Okvirne smjernice razvoja poljoprivrednog informacionog sistema BiH” i dostaviti ga Vijeću ministara na usvajanje.

Donošenjem „Okvirnih smjernica razvoja poljoprivrednog informacionog sistema BiH“ želi se stvoriti cjelovit pregled uloga svih nadležnih institucija i obaveza koje proističu iz njihovih nadležnosti i trasirati put ka uspostavi poljoprivrednog informacionog sistema u Bosni i Hercegovini usklađenog sa zahtjevima i regulativom Evropske unije.

POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENOM SEKTORU OTVORITI TRŽIŠTE OD 500 MILIONA POTROŠAČA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o aktivnostima na uspostavljanju i razvoju sistema identifikacije zemljišnih parcela u Bosni i Hercegovini i pozvalo sve nadležne institucije u BiH da, u koordinaciji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, nastave realizaciju započetih aktivnosti i definiraju minimalne zajedničke elemente za uspostavljanje i razvoj ovog sistema.

Cilj je ovu oblast prilagoditi standardima i zahtjevima Evropske unije, kako bi se bh. poljoprivredno-prehrambenom sektoru što prije omogućilo korištenje garantnih i fondova za podršku ruralnim aktivnostima te se za ovaj sektor otvorilo tržište Evropske unije s više od 500 miliona potrošača.

ZAJEDNIČKI PROVESTI ZAKON O POLJOPRIVREDI, ISHRANI I RURALNOM RAZVOJU

Vijeće ministara BiH upoznato je s Analizom implementacije Zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH i pozvalo sve institucije nadležne za poljoprivredu u Bosni i Hercegovini da svojim aktivnim učešćem pruže punu podršku Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u implementaciji odredbi ovog zakona.

Analizom je dat pregled implementacije Zakona po poglavljima, a posebno su analizirani procesi usaglašavanja domaće politike u poljoprivredi s principima Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije, uključujući harmonizaciju zakonodavstva, izgradnju i jačanje institucija i reforme politike.

„Generalno gledano, nije ostvaren željeni napredak u usklađivanju poljoprivredno-prehrambenog sektora Bosne i Hercegovine sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom, odnosno taj proces i dalje je na samom početku iako je započeo još 2008. godine“, navodi se u ovoj analizi.

Dodaje se da je ovo jedan od najvećih izazova u sektoru poljoprivrede u BiH, kako zbog obima legislative koju treba preuzeti i implementirati i potrebnih institucionalnih kapaciteta koje treba izgraditi ili osposobiti, tako i zbog činjenice da zajednička poljoprivredna politika EU i sama stalno prolazi kroz značajne reforme i stalne promjene.

BiH POVEĆAVA UČEŠĆE U IBRD-u

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora donijelo je Odluku o povećanju broja glasova i učešća Bosne i Hercegovine u Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj i Međunarodnoj finansijskoj korporaciji i povećanju kapaciteta kapitala.

Na ovaj način BiH su, u procesu selektivnog povećanja kapitala, dodijeljene 104 nove dionice u ukupnoj vrijednosti 12.516.040,00 američkih dolara, od čega će BiH polovinom marta ove godine uplatiti šest posto, odnosno 752.762,40 američkih dolara. Ova sredstva planirana su budžetom institucija BiH za 2017. godinu.

POKRENUTE AKTIVNOSTI ZA ČLANSTVO BiH U FAO KOMISIJI ZA RIBARSTVO MEDITERANA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o aktivnostima Bosne i Hercegovine u okviru FAO Opće komisije za ribarstvo Mediterana (General Fisheries Commission for the Mediterranean – GFCM).

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je zaduženo da, u saradnji s predstavnicima nadležnih organa entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH, nastavi koordinirati aktivnosti koje su predviđene neugovornim članstvom BiH u FAO Općoj komisiji za ribarstvo Mediterana u cilju prijema Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo, kada se za to steknu uvjeti.

Opća komisija za ribarstvo Mediterana djeluje u okviru Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (United Nation Food and Agriculture Organization – UN FAO). Komisiju čine 24 zemlje članice, zajedno sa Evropskom unijom, a njeni ciljevi su promoviranje razvoja, očuvanje, racionalno upravljanje i najbolje korištenje živih resursa, kao i održivi razvoj akvakulture na Mediteranu, Crnom moru i povezanim vodama. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja koja izlazi na more, a koja nije članica ove komisije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.