Savjet ministara BiH zasijedao, nije bilo blokade

Vijesti 28. feb 201718:51 > 19:29
N1

Održana je redovna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Zbog odluke da neće blokirati rad institucija BiH, na sjednici su se pojavili državni ministri iz reda sprskog naroda. “Došli smo da radimo, a ne da se družimo” - njihova je poruka.

No, hoće li biti održana sjednica Predstavničkog doma u Parlamentu BiH još je neizvjesno. Poslanici iz Republike Srpske o tome će tek odlučivati.

Izvršna vlast države nije u tehničkom mandatu, ali je vijest o tome zbunila i pojedine ministre. Oni iz reda srpskog naroda, okupljeni oko Saveza za promjene – na sjednicu su stigli. Da rade.

Mora da se definiše šta znači tačno taj rad u tehničkom mandatu i ja ću da podržim stav Saveza za promjene kakav god on bude, ali ovo je jedna posebna situacija. Meni je jasno šta znači tehnički mandat kada istekne mandat pa do imenovanja novog, ali sad ćemo stvarno vidjeti šta to u konkretnom slučaju podrazumijeva“, kazao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

A na pitanje da li će glasati za zakone danas je odgovorio: “A što idem na sjednicu ako danas neću glasati, ne idemo da se družimo danas”.

Nakon što je predsjednik SDS-a tokom vikenda ponovio termin tehnički mandat, dva dana kasnije konfuziju je riješio, a istinu ogolio njegov kolega iz stranke, državni ministar Mirko Šarović. Pojasnio je da je do tog izraza došlo kako bi se objasnilo stanje političke krize, ali da tehnički mandat u zakonodavstvu ne postoji.

Ne smatramo pametnim i mudrim da spakujemo kofere i da krenemo negdje izvan institucija koje su naše ovdje, koje mi koristimo i to je najbolji mehanizam. Ovdje mi rješavamo određena pitanja i tu se interesi Republike Srpske i tu se interesi Republike Srpske najbolje čuvaju”, istakao je Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH iz reda SDS-a.

Na sceni je, kaže Šarović uvodeći novi termin – briselska koalicija, koja mora brinuti o evropskom putu.

Ovih dana moramo da riješimo pitanje pasoša – da li mislite da je pametno da kažemo – mi zatvaramo vrata, naša kancelarija više ne radi, a onda građani da kažu – mi ne možemo da dobijemo pasoše. Ovo je bitka sa vremenom, svaki dan je vrlo važan i vrlo je upitno da li ćemo u tome uspjeti”, naveo je Šarović.

S druge strane, još je neizvjesno hoće li se ili neće poslanici iz Republike Srspke zbog zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pojaviti na sjednici Parlamenta sedmog marta.

Klub poslanika SDS-a će prije nastavka sjednice sjesti i u skladu sa procjenom da li postoje tada demokratski uslovi za održavanje sjednice i uz konsultacije sa strankama Saveza za promjene donijeti odluku oko toga”, kazao je Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma iz SDS-a.

Predsjedavajući Predstavničkog doma očekuje da se svi izabrani zvaničnici pojave na sjednici i ispoštuju Ustav.

Parlament treba da zasjeda što se mene tiče kada je u pitanju ispunjavanje obaveza BiH na evropskom i NATO putu mislim da bi nama svake sedmice trebala po jedna sjednica Predstavničkog doma. U Parlamentu su skori svi profesionalci i treba da budu svaki dan ovdje na poslu i u svakom trenutku spremni da zasjedaju, mislim na zastupnike”, rekao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH iz SDA.

Sedam dana ostalo je do sjednice Predstavničkog doma državnog parlamenta. Već je jedna odgođena. U planu su, obično, dvije mjesečno ili više prema potrebi. Tu potrebu još nismo vidjeli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.