SPUS: Promijeniti naziv dionice autoputa A1

Vijesti 01. mar 201716:51 > 16:55
N1 / Arhiv

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, Haris Zahiragić, predlaže da se postojeća dionica autoputa A1 na relaciji Sarajevo Zapad - Zenica Jug, promijeni u naziv "Autoput Kulina bana".

Saopštenje SPUS-a prenosimo u cjelosti:

“Slaveći vrijednosti slobode, jednakosti i jednakopravnosti, slaveći Dan nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, a prisjećajući se svih onih koji su stoljećima branili i odbranili te vrijednosti – Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu upućuje inicijativu za izmjenu naziva dionice autoputa A1 na relaciji Sarajevo Zapad – Zenica Jug, u naziv “Autoput Kulina bana”.

Razlog za podnošenje inicijative leži u činjenici da čitava dionica ide dolinom rijeke Bosne po kojoj je naša domovina dobila ime, a uz koju se također nalazi i veliki broj kulturno-historijskih spomenika iz perioda srednjovjekovne Bosne, odnosno perioda Bosanskog kraljevstva.

Također, poznata je uloga bosanskog bana Kulina u gradnji naše države, a posebno u organizaciji čuvenog Sabora na Bilinom polju, kao i njegova državnička mudrost koju je tada pokazao, te time sačuvao Crkvu bosansku.

Na kraju, neizostavno je pomenuti povelju Kulina bana – kao jedan od najstarijih pisanih pravnih dokumenata u Europi, koji predstavlja rodni list naše domovine i trajan dokaz da Bosna i Hercegovina skoro milenijum njeguje one vrijednosti koje su danas temelji EU.

Neka smo vazda puni Bosne, a i Bosna puna nas!”, navodi se u saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.