Diljem FBiH obilježen Dan nezavisnosti BiH

N1

Diljem Federacije danas je svečanim aktivnostima obilježen Dan neovisnosti BiH, a položena su cvijeća na spomen obilježima gdje je odana počast stradalim tijekom rata u BiH. Središnji dio svečanosti bio je u glavnom gradu BiH.

Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu počelo je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen obilježjima žrtvama. Predstavnici svih nivoa vlasti imali su svoje poruke građanima. Saglasni su u jednom:

Prvi mart je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Bosne i Hercegovine. To je dan kada je skoro 2/3 građana BiH, uz poštivanje Ustava BiH i visoko postavljene standarde međunarodne zajednice te njihovu kontrolu, kazali “da” suverenoj, nezavisnoj BiH, nakon čega je BiH postala članica međunarodne zajednice i subjekt međunarodnog prava“, rekao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon polaganja vijenaca, u gradskoj Vijećnici, održana je svečana akademija. Govornici, svjedoci tog vremena, više puta su ponovili značaj referendumskog pitanja, 25 godina nakon što su na njega građani odgovorili pozitivno.

Bosna i Hercegovina koju danas živimo, nažalost, još uvijek nije dostigla sadržaj referendumskog pitanja. Današnja BiH suočava se sa unutrašnjim protivnicima. Vanjske protivnike smo pobijedili, ali oni koji unutar BiH još uvijek negiraju njenu državnost, još uvijek se protive i opiru njenom evropskom putu i evropskim integracijama, čini mi se da su ovih dana posebno glasni“, kazao je Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine.

I ove godine, 1. mart se obilježava samo u Federaciji Bosne i Hercegovine. Građani Sarajeva kažu: ovaj dan treba slaviti, što bolje i prigodnije moguće.

Predstavnici vlasti saglasni su u tome da je naredni period ključan za Bosnu i Hercegovinu, kada je u pitanju jačanje temelja nezavisnosti, suvereniteta ali i ravnopravnosti svih građana Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.