Del Vechio za N1: Ne vidim razlog za tenzije u BiH

Vijesti 02. mar 201709:16 > 09:33
N1

Ambasador Republike Hrvatske, Ivan Del Vechio bio je gost Novog dana na N1, koji je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i odnosima BiH i Hrvatske.

Istakao je kako ne vidi razlog za tenzije, te da je pozicija Hrvatske prema BiH jasna, nepromijenjena – prijateljska.

“BiH može dosta naučiti, i to nije teško. Ne vidim razlog za tenzije. Pozicija Hrvatske je jasna – BiH ima pravo koristiti međunarodne institucije, i Hrvatska ih je koristila. Smatramo da je stabilnost jako bitna, i podcrtavamo na primjerima da jedino to daje rezultate ali se odluke moraju donositi na nivou institucija”, kazao je Del Vechio.

“Ja slušam akademike, koji prelaze preko te činjenice. Zalažemo se da se nađe sistem između građanskog i kolektivnog. Ako se poštuje ustavni poredak – on treba da bude u svojoj funkciji. Idemo implementirati njegove odredbe, idemo u diskusiju i rješavati lakša pitanja”, pojašnjava.

Gost Novog dana na N1 utvrdio je da je novi pristup EU usvojen u Hrvatskoj, i da BIH treba uložiti trud i koncentraciju na rješavanje pitanja, pa će progres i brzina odrađivanja zadeće ići u korist svih građana BiH.

Da li je Hrvatska bila po strani glede revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde?

“Nama je tu dosta stvari nelogično. Hrvatska je za referendum rekla da je neustavan, i mi smo tu principijelni. Izbori u Stocu su primjer kako država može funkcionisati ako se primjenjuju zakoni”, kazao je.

“Predsjedništvo BiH treba sjesti za stol sve dok ‘bijeli dim’ ne izađe. Moraju naći minimum rješenja. Nama je nejasno još koji su to dokazi za pokretanje revizije”, izjavio je.

Kaže da se kroz bilaterlane odnose može riješiti dosta stvari, te da nije konsultovan pravni sistem zemlje.

“Šta je sa agentom, da li je u pravnoj funkciji? Preskočen je niz elementata prije nego se ušlo u proces”, pita Del Vechio”, uz opasku da se Hrvatska zalaže za institucionalnost, te ide korak dalje: “Idemo tražiti da se implementira odluka Ustavnog suda za Mostar”.

Del Vechiju s druge strane smeta pozicija političkog Sarajeva iz ekvidistance: “Gdje god se pomene Beograd, pomene se i Zagreb. Potpuno nepotrebno. Kada govori Hrvatska, ona govori svim jezicima zemalja članica EU, moramo poštovati regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose”.

Jedini put BiH treba i mora biti put ka EU, kazao je između ostalog ambasador Hrvatske u BiH. BiH mora dobiti status kandidata, jer to znači “pare”, kako je kazao.

“EU rezultati su mjerljivi na četiri razine. Građani, privreda, ekonomija i vanjska politika. Od kako je Hrvatska u EU GDP je porastao za tri posto. Prošle godine smo imali najbolju sezonu u historiji zemlje, zaradili smo 10 milijardi eura samo od turzima. To čeka i BiH, ali se neke stvari moraju riješiti”.

Hrvatska će uvijek biti tu da podrži BiH – potvrdio je Del Vechio, kazavši da snažno lobira za nju. Sigurnosna situacija je dobra trenutno, a BiH u EU je i hrvatski interes.

Na koncu, kazao je da Hrvatska želi biti partner sa BiH, ali se još o puno stvari treba razgovarati kako bi se put ka EU ubrzao. “Prijatelji smo, važna nam je BiH, prvi smo susjedi. Hrvatska i BiH se svojim resursima trebaju sinergijski uvezati”, kazao je ambasador republike Hrvatske u BiH, Ivan Del Vechio u gostovanju na N1 u jutarnjem programu Novi dan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.