Crnadak za N1 objasnio svoju teoriju o pismu iz Haaga

Vijesti 02. mar 201710:05 > 10:17
N1

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, bio je gost Novog dana na N1, koji je komentarisao aktuelnu političku krizu u Bosni i Hercegovini izazvanu revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Ovih dana jedna od top vijesti u BiH, ali i u regiji je otvoreno pismo koje je iz Haaga stiglo u kabinet Mladena Ivanića. Ko je otvorio pismo, pitali smo ministra vanjskih poslova BiH?

“Da mi je neko rekao po preuzimanju mandata da ću se baviti ovim, rekao bi mu da je lud. To se dešava, i šta možemo? Radi se o gestu koji je ne samo pogrešan, nego je ispod svakog nivoa. U 21. vijeku, u instituciji koja treba da bude elitna – imamo ovakvu situaciju”, kazao je Crnadak u uvodu.

Kaže da je zgranut kompletnom situacijom, ali poziva na “hladnu glavu”.

“Sprovest ćemo istragu u skladu sa nadležnostima. Ispitat ćemo sve koji su imali vezu sa pošiljkom iz Haaga, pa ćemo imati informaciju. Neko u sistemu je uzeo i otvorio kovertu. Nije se potrudio da to sakrije. Vidio sam slike, otvoreno je na opušten način, pogledano i ostavljeno”, kaže.

“Ja imam svoje teorije, za koje mislim da su logične, ali bez dokaza. Mislim da je bolje da se ne bavimo time, neka istraga polaže – a mi da tražimo izlaz. Ovdje je napadnuta institucija, sa instrukcijom koja je pogrešna, a došla je iz kabineta Izetbegovića ambasadorki BiH u Haagu. Uz otvaranje pošte, to je paralelan utjecaj na BiH”, kazao je.

Tvrdi da “neki ljudi” misle da institucije pripadaju pojedincima i samo jednom narodu. “To ugrožava institucije BiH, treba naći izlaz i vidjeti da li su svi svjesni svega”, kaže.

Za N1 je kazao da još uvijek ne zna da li će ići u Haag zbog situacije, niti da li zna da li za to ima potrebe. Kazao je i to da odlazak tamo nije zamišljen kao turistički, a da je njegova želja da tamošnji sud dobije činjenice, a to su:

“Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o reviziji. Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o agentu Softiću. Dva člana Predsjedništva BiH su protiv revizije. To sud treba da zna”.

Ako sud prepozna te činjenice, tvrdi Crnadak, neće biti potrebe za njegov odlazak tamo. U međuvremenu, uputio je apel svim strankama iz RS da aktuelnu situaciju ne koriste za sitne poene.

“Šta se dešava, ono na što smo ukazivali da ne treba. SNSD želi sebe da predstavi kao velikog šerifa i šefa, kojeg svi trebaju da slušaju. Kao da su Centralni komitet, koji svima diktira kako da rade. To nije dobro za RS, ni za BiH. Partneri smo za reforme i EU put. Ne treba nam tutorisanje iz Banjaluke, a sa ličnim primjerom se treba ponašati tako”, tvrdio je Crnadak.

Komentarisao je i stav Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH, koji je gostujući u Pressingu na N1 kazao da ima dokaze o tome da Dodik radi na rušenju Aleksandra Vučića u Srbiji.

“On tvrdi da ima dokaze, i da su došli do Vučića. Ne mogu to komentarisati, ne znam sadržaj, ali nemam razlog da ne vjerujem Mektiću. Posvećen je tome da ono što ne valja u društvu istjera na čistac. Ne bavi se podmetanjem. Takve stvari uvijek osuđujem, na svim kanalima. To Dodiku ne bi bilo prvi put, i često se petlja. Suštinski, nanosi štetu RS”.

Crnadak je između ostalog kazao da je BiH napravila veliki napredak u 2016. godini, ali da joj treba još jedna dobra godina.

“Upitnik treba riješiti na vrijeme, sve institucije da unesu podatke i da startamo mehanizam koordinacije. Tada možemo očekivati status kandidata, i mislim da će to biti i centralne teme po dolasku Mogherini u BIH. Ona dolazi u teškoj situaciji, i sve će biti pod znakom pitanja ako dođe do političkog zastoja”, ocijenio je Crnadak.

Za kraj, govorivši o dobrosusjedskim odnosima – osjeća se kao da govori očigledno, te da je u interesu BiH dobra saradnja sa Hrvatskom i obratno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.