CIK objavio rezultate izbora za Općinu Stolac

Vijesti 02. mar 201713:04 > 13:06
N1

Centralna izborna komisija BiH danas je utvrdila i objavila rezultate ponovljenih izbora za načelnika i Opštinsko vijeće Stoca, održanih 19. februara, prema kojima je na izborima za načelnika opštine najviše glasova osvojio kandidat HDZ-a BiH Stjepan Bošković.

Prema utvrđenim rezulatima, HDZ BiH osvojio je osam mjesta u Opštinskom vijeću, Inicijativa za Stolac sedam, Hrvatska koalicija za Stolac jedno mjesto, a mjesto u opštinskom parlamentu osvojio je i nezavisni kandidat Vidoje Maslać.

Politički subjekti koji su učestvovali na ovim izborima imaju pravo da u roku od tri dana od objavljivanja utvrđenih rezultata podnesu zahtjeve za ponovljeno brojanje glasačkih listića.

CIK je danas dodijelio zamjenski mandat u Skupštini grada Istočno Sarajevo Ognjenu Vojinoviću iz SDS-a umjesto Žarka Kosorića, koji je odbio dodijeljeni mandat jer je imenovan na drugu funkciju.

Danas je usvojen izvještaj o izvršenju budžeta CIK-a za prošlu godinu. Ukupan budžet CIK-a u 2016. godini iznosio je 8.128.227 KM, od čega je utrošeno 6.641.018 KM ili 81,70 odsto.

Za sprovođenje lokalnih izbora u BiH prošle godine iz budžeta Komisije bilo je namijenjeno 3,9 miliona KM, a utrošeno je nešto više od tri miliona.

Uštede su postignute na javnim nabavkama, ali i zbog činjenice da lokalni izbori nisu održani u Mostaru, rečeno je na sjednici Komisije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.