Od 5. aprila aviolinija iz Sarajeva do Budimpešte

Vijesti 02. mar 201716:59 > 17:24
N1

Danas su u posjeti BiH potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier i ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Mađarske Peter Szijjart.

Nakon niza sastanaka sa zvaničnicima BiH potpisan je Memorandum o razumijevanju između Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Ministarstva nacionalnog razvoja Republike Mađarske, a odnosi se između ostalog i na uspostavu aviolinije BiH – Mađarska, odnosno Sarajevo – Budimpešta.

Ministar Jusko je rekao kako se nivo razvoja društva mjeri se nivoom transportnog prevoza, kao i da su na današnjem sastanku osim o Memorandumu razgovarali i o koridoru Vc.

Apsolutno ćemo raditi sve da budemo dio solucija, a ne dio problema i zajednički možemo uraditi dosta toga da budemo dio evropske zajednice i dio porodice svih naših komšija koji su u evropskoj zajednici“, istakao je Jusko.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je nakon sastanka izjavio kako BiH i Mađarska imaju izuzetno dobre bilateralne odnose i uspješnu saradnju.

Danas potpisani program predstavlja odličnu osnovu da se saradnja još više poboljša. Obezbijeđeno je 50 stipendija iz BiH za Mađarsku koji studiraju prirodne nauke i za one iz oblasti medicine, za dodiplomske i postdiplomske studije i pet stipendija za pune doktorske studije u bilo kojoj oblasti obrazovanja. Time će biti besplatni kampusi, studije, zdravstveno osiguranje te mjesečne stipendije za studente. Očekujem da će naši studenti iskoristiti pružene mogućnosti. Također, i mađarski studenti će imati stipendije na nekim od univerziteta u BiH“, naveo je Osmanović.

Medijima se obratio i Peter Szijjart, ministar vanjskih poslova Mađarske koji je kazao kako se želi zahvaliti kolegi iz Hrvatske, s obzirom da je on predložio ideju da budemo zajedno u Sarajevu.

Želim podvući da kako, iz Mađarske, tako i Hrvatske zajednički pomažemo i bićemo podrška BiH na njenom putu priključenja u EU. Vaša stabilnost je sigurnosno pitanje za Mađarsku, jer ste blizu naše zemlje i zbog toga je naš interes da u BiH bude mir i stabilnost. Mi ne želimo da se miješamo u vaše unutrašnje stvari, ali ono što znamo jeste da će vam euroatlanske integracije pomoći u unutrašnjoj stabilnosti i zbog toga ćemo uraditi sve što je u našoj moći da ubrzamo vaš evropski put“, naveo je te dodao:

Mi se ne slažemo sa predsjedavajućim Evropske komisije da ne treba biti širenja u EU u idućih pet godina i mi upravo radimo na tome da se u narednih pet godina dogodi širenje i želimo da prestane ova situacija u kojoj zemlje zapadnog Balkana ne pripadaju zajednici Evrope. Zbog toga ćemo sa našim resursima pomoći ovaj put, a to ćemo pomoći tako što ćemo izmjestiti diplomatu na Ministarstvo vanjskih poslova koji će pomoći na procesu evropskih integracija jer je dobro imati tuđe iskustvo“.

Kazao je i kako već od septembra očekuju 50 bh. studenata da započnu studije u Mađarskoj i da će ovaj sporazum biti na snazi naredne tri godine.

Još jednu stvar bih rekao a to je da će od 5. aprila postojati direktna vazdušna linija između Budimpešte i Sarajeva, a također smo donijeli odluku da Vlada Mađarske pomogne četiri projekta na sanaciji i prevenciji od prirodnih nepogoda“, izjavio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.