Adnan Terzić o sanaciji štete na putu Kakanj – Zenica

Vijesti 02. mar 201717:28 > 17:33
N1

Prije nekoliko dana u mjestu Tičići, na regionalnoj saobraćajnici Kakanj - Zenica, prelila se voda.

Zbog ovoga su bili zatvoreni regionalni put A1 kao i autoput prema Zenici. Do prelijevanja vode na saobraćajnicu u mjestu Tičići došlo je zbog toga što su padavine protekle noći natopile klizište rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište kakanjskog rudnika i povećale nivo akumulacije vještačkog jezera na Ribnici.

Usljed toga je voda prodrla u tunel koji je u izgradnji za protok Ribnice i na izlazu iz tunela se prelila preko regionalne saobraćajnice.

Gost programa N1 televizije bio je Adnan Terzić, v.d. direktora Autocesta FBiH koji je govorio o sanaciji nastale štete.

Na prvi pogled nemamo neke velike štete, međutim ono što se ne vidi i što ne možemo sa sigurnošću utvrditi danas moći ćemo kad padne nivo vode i prestane curenje. Postoje neke ozbiljne indicije da je voda izrovila ispod potputnjaka nasip i ta šteta se može procijeniti na nekih 450.000 maraka“, kazao je Terzić.

Dodao je da se prvo mora riješiti uzrok.

Uzrok se mora riješiti, a uzrok je akumulacija koja je iznad tunela. Radi se na ispumpavanju te vode, stigle su i specijalne pumpe. Očekujemo u sljedećih par dana da se nivo vode spusti ispod ulaza u tunel“, istakao je.

Poručio je da će se utvrditi ko je odgovoran i da tu “nema puno filozofije”:

Utvrdit će se ko je odgovoran i tu nema neke filozofije. Jalovina se nije na propisan način odlagala, kliznula je prema rijeci, zatvorila rijeku i tu ne treba bacati grah da se vidi ko je odgovoran. Ključna stvar je da smanjimo količinu vode koja dolazi i prolazi tim dijelom“, kazao je Terzić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.