Da li ste primijetili porast cijena proizvoda i usluga?

Reuters / Ilustracija

Dok političari neprestano govore o političkim krizama, zaoštravanju odnosa i tenzijama, svakodnevni život građana Bosne i Hercegovine nerijetko bude zaboravljen. Građane smo pitali: 'Koji su njihovi stvarni problemi?'

ANKETA: 

– Ovdje pored politike ne može ništa da izađe u prvi plan. Sve ostalo odbacuju na stranu, a poželjno bi bilo da je kontra. Da je sve ostalo ispred politike.
– Nezaposlenost pod broj jedan. Odlazak mladih stručnjaka. Školujemo ih mi, pa ih dajemo drugima džaba da ih izgrađuju.
– Besparica!
– Ne bih ih nabrojao da godinu brojim.
– Političari neka idu u sobu i zatvorite ih. Kao što zatvore papu. I dok ne počne dim gore izlaziti, ne puštati ih. Da se dogovore i da naprave nešto pozitivno u ovoj zemlji.

Podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine kažu da je od 1. januara 2017. godine poskupljenje proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju osjetno.

“Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru 2017. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast za 1,1 posto”, saopštili su iz Agencije za statistiku BiH.

Najviše su poskupila alkoholna pića i duhan, zatim prijevoz i komunikacijske usluge, dok su hrana i bezalkoholna pića poskupila za čak 1,6 posto, u odnosu na prethodni mjesec. Iz Centra civilnih inicijativa kažu da o ovakvim stvarima namjerno se šuti, građani su žrtve manipulacije.

“Političari perfektno znaju samo jedan dio svog posla, a to je politička manipulacija. Skretanje pažnje sa bitnog na nebitno. Skretanje pažnje sa onog što je nama bitno na ono što je njima bitno. Upravu tu moramo biti odgovorni građani. Ako ništa, dovoljno trezveni ljudi da ne dozvolimo da ne budemo objekti onih kojima smo mi dali povjerenje, mandat, platu i moć”, kazao je Adis Arapović, Centar civilnih inicijativa.

Nezaposlenost i niska primanja glavni su problemi bh. građana. Za to krive političare. Oni su već ranije potpisali da će sprovesti ekonomske reforme, koje bi trebale poboljšati kvalitet života građana. Vrijeme koje slijedi pokazaće nam da li će tako i biti. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.