Sve o JOB Labu – projektu namijenjenom nezaposlenima u BiH

Vijesti 03. mar 201709:28 > 09:31
N1

Američka trgovačka komora u BiH u saradnji s kompanijom Telemach i Link Group - IT Academy pokrenuli su društveno korisni projekat "JOB Lab" - edukacije o socijalnim i IT vještinama za pronalaženje posla namijenjene nezaposlenim osobama u BiH.

Prva radionica, u okviru osam planiranih u BiH, počela je u Zenici u prostorijama “Impuls Kreativnog Centra”, a partner prve radionice projekta “JOB Lab” je Razvojna agencija ZEDA i Služba za zapošljavanje Zeničko – dobojskog kantona.

O ovom korisnom projektu u sklopu Novog dana na N1 govorile su Violeta Čibukčić, direktorica AmCham-a, Arijana Aladžuz, sales menadžerica IT Academy i Edina Kurić-Zorlak, PR koordinatorica Telemacha.

Edina Kurić-Zorlak je u uvodu kazala da je Telemach od kako je prisutan na bh. tržištu investira u infrastrukturu i pomaže konkretnim projektima diljem BiH.

Nakon projekta Online seniori završen je prošle godine, a putem njega povećana je stopa informatičke pismenosti za blizu 700 diploma.

“Ovaj put smo odlučili investirati u znanje, u IT. Projekat se zove “JOB Lab”, proveli smo istraživanje šta bi trebalo građanima BiH, a onda smo zajedno sa AmCham-om i IT Academy pokrenuli to”.

Čibukčić kaže da postoje projekti koji su vrijedi pomena, gostovanja i koji će biti korisni samim polaznicima i korisnicima projekta “JOB Lab”.

“Nezaposlenst je velika, odlazak mladih iz BiH također. Mladi imaju tremu pred poslodavcima. To su bili naši motivi za pokretanje ovakvog projeka. U Zenici je organizovana dvodnevna radionica. Želimo da do ljeta ispunimo sve zacrtano, osam gradova, ali će nam trebati više vremena na lokalnim terenu, jer moramo sklopiti sporazume sa Zavodima za zapošljavanje i lokalnim partnerima”.

“IT sektor je u razvoju i stalnom potražnjom za novim stručnim kadrom. Nas su brojne kompanije kontaktirale – jer nije popunjen broj radnih mjesta”, kazala je Aladžuz u Novom danu.

“Što se školovanja na IT akademiji – koji će dobiti najuspješnij polaznik, uvrstili smo najtraženija zanimanja u ovom sektoru”.

Ističe da za ovu obuku nije potrebno predznanje, te da polaznik od osnovnih stvari nauči praviti stranice i softvere i ima šansu za IT karijeru.

Kako se prijaviti?

“Preko zavoda za zapošljavanje u gradovima koje će posjetiti projekat “JOB Lab” isključivo. Vodimo se da polaznici moraju imati samo osnovno znanje, za dva dana ih pripremimo da budu spremni za tržište”, dodala je Kurić-Zorlak.

Prijava na projekat “JOB Lab” svakako je moguća i putem konakt centra kompanije Telemach.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.