Zahtjev za privremeno udaljenje Bože Mihajlovića s dužnosti

Vijesti 03. mar 201711:43 > 11:46
N1

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je za N1 potvrdio da je 2. marta Prvostepenoj disciplinskoj komisiji podnio zahtjev za privremeno udaljenje Bože Mihajlovića od vršenja dužnosti tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Zahtjev je podnesen na osnovu člana 77. tačka a) Zakona o VSTV-u BiH, jer je protiv njega pokrenuta istraga u krivičnom postupku, naredbom o provođenju istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Ured je zatražio da Prvostepena disciplinska komisija udalji od dužnosti tužioca Mihajlovića do okončanja istrage koja se vodi protiv njega”, navodi se u odgovoru.

Prema Poslovniku VSTV-a BiH, Prvostepena disciplinska komisija je dužna da odluči po zahtjevu Ureda najkasnije u roku od osam dana.

U Tužiteljstvu BiH donesena je naredba o pokretanju istrage protiv Bože Mihajlovića, zbog kaznenog djela nesavjesnog rada u službi.

Rukovoditelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Božo Mihajlović, podnio je ostavku na poziciju rukovoditelja odjela koju je dostavio v.d. glavnoj tužiteljici Gordani Tadić.

V.d. glavna tužiteljica, Gordana Tadić, prihvatila je ostavku, te u skladu sa pravilnikom, na poziciju rukovoditelja odjela imenovala zamjenicu glavnog tužitelja Ozrenku Nešković.

V. d. glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, preuzimanjem dužnosti, kao jedan od prioriteta u svom radu definirala je otvorenu i izravnu komunikaciju među uposlenicima radi očuvanja stabilnosti institucije Tužiteljstva BiH, te je spremna i odlučna da se po najvišim standardima istraže svi navodi o nezakonitostima u radu uposlenika, radi odlučne borbe protiv korupcije i jačanja povjerenja građana u pravosudne institucije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ove institucije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.