Gubi li Tužilaštvo BiH ugled zbog istraga protiv tužilaca

Vijesti 03. mar 201717:55 > 19:14
N1

Upućen je zahtjev za privremenu suspenziju tužioca Tužilaštva BiH Bože Mihajlovića do okončanja istrage koja se vodi protiv njega, saopšteno je iz Kancelarije disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Tužilaštvo je istovremeno saopštilo da protiv tužioca Diane Kajmaković trenutno nije pokrenuta istraga. I ovo nije sve što je saopšteno. Pisma medijima zbog odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija uputili su i iz VSTV-a i Tužilaštva BIH.

Upućen je zahtjev za privremenu suspenziju tužioca Bože Mihajlovića i sada već bivšeg šefa Posebnog odjela za organizovani i privredni kriminal i korupciju. Osam dana je rok da o ovome odluči Prvostepena disciplinska komisija. Mihajlović je bez komentara, a Tužilaštvo BiH suočava se sa još jednim preispitivanjem načina rada i odgovornosti u svojim redovima. Eventualne nezakonitosti rješavaće odlučno – poručuju.

Tužiteljstvo BiH je stabilna institucija koju čini više od 240 uposlenika, među kojima 59 tužitelja na čelu sa v.d. glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić i ima kapacitet da se suprotstavi svim nezakonitostima, pa tako i onim u vlastitim redovima, što dokazuje našu posvećenost vladavini prava a u čemu nam potporu daje Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH”, rekao je Boris Grubešić, potrparol Tužilaštva BiH.

Gdje i kako je nestalo 55 hiljada maraka – navodi su u istrazi usmjerenoj protiv tužioca Mihajlovića, a navodno i daktilografkinje iz tog perioda Sadine Beridan Zuhrić. Riječ je novcu iz sudskog predmeta koji je vođen protiv Milorada Milakovića i drugih zbog organizovanja prostitucije. Izjavom je reagovao i Milan Tegeltija. Uvažavajući da “niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno” – predsjednik VSTV-a BiH kaže da se pred devijacijama unutar pravosudnih institucija ne smije ‘zabijati glava u pijesak’.

Ovo je dokaz da pravosudni sistem funkcioniše i kada su u pitanju sami nosioci pravosudnih funkcija, te da sistem ima kapacitet i sposobnost unutrašnje samokontrole. Naravno da takvi postupci protiv sudija i tužilaca sa sobom nose jednu razumnu gorčinu kod građana, ali nijedno liječenje, pa ni liječenje sistema od određenih bolesti i slabosti, nije prijatno i sa sobom nužno nosi jedan gorak osjećaj”, poručio je Tegeltija.

Državno tužilaštvo vrši provjere i iz podneska tužioca Mihajlovića protiv još jednog svog tužioca – Diane Kajmaković. Istraga u ovom trenutku nije pokrenuta. A zapravo se provjeravaju navodi iz presretnutih razgovora o određenom uticaju u slučaju Radončić i dr. Optužnicu u ovom predmetu zastupa, upravo, tužilac Mihajlović. A sa zahtjevima za privremenu suspenziju u posljednje vrijeme suočavao se i tužilac Oleg Čavka. Oba su odbijena. Prvo je bio suočen sa aferom iPhone kada je protiv njega pokrenuta istraga jer je kući odnio i aktivirao oduzeti mobilni telefon – praktično dio dokaznog materijala. Čavku je sustigla još jedna afera i navodi o zloupotrebi položaja u predmetu “Džoker” zbog navoda o nižoj zatvorskoj kazni za optuženog Zorana Popovića.

Ja sam već dobrih nekoliko godina, pa počev recimo od početka rada na predmetu Zijad Turković i drugi od 2010, pod stalnim udarom i trpim već šest disciplinskih postupaka i dva-tri krivična djela koja su do sada bila uglavnom neuspješna. U jednom slučaju sam disciplinski kažnjen zbog jedne šale koju sam uputio prema Uredu glavnog tužioca. Našalio sam se na račun tadašnjeg glavnog disciplinskog tužioca Milorada Barašina”, izjavio je Oleg Čavka, tužilac Tužilaštva BiH.

“Tužilaštvo BiH zrelo je za neku vrstu prinudne uprave” – kritike na račun ove institucije ministar bezbjednosti ne štedi.

Nekim tehničkim riječnikom – informatičkim – ovdje treba pravosuđe resetovati totalno. Ugasiti mrak i onda upaliti svjetlo i početi praviti ovdje državu. Ne mogu oni tražiti kroz VSTV ovakav stepen nezavisnosti i autonomonosti”, kazao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Paralelno, institucija je suočena i sa disciplinskim postupkom i istragom protiv suspendovanog glavnog tužioca Gorana Salihovića. Indikativno ili ne – sve se dešava u trenutku trajanja dvije važne konkursne procedure izbora – glavnog disciplinskog tužioca i zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, te u trenutku zategnutih odnosa unutar federalnih koalicionih partnera SDA-SBB o čemu se sve češće govori.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.