Ivo Komšić podsjetio: Jedino HDZ nije bio za federalizaciju

Vijesti 05. mar 201712:21 > 12:24
Anadolija

Prof. dr. Ivo Komšić podsjetio je da je ideja federalizacije nastala početkom 1994. godine i konačno definirana 6. februara na Saboru Hrvata BiH koji je organiziran u toku rata u Sarajevu.

 Kako je kazao, iza ideje federalizacije stajale su gotovo sve hrvatske i katoličke institucije koje su imale sjedišta u Sarajevu, pojedine političke stranke iz BiH, ali i iz Hrvatske te mnoga kulturna i naučna društvna, humanitarne organizacije

“Jedina politička stranka koja nije bila iza takvog rješenja za BiH bio je HDZ BiH i već formirana tzv. Hrvatska Republika Herceg-Bosna. Oni su čak održali kontra sabor onome što smo mi zaključili 6. februara u Sarajevu i priredili jedno novo rješenje za mirovne pregovore o prekidu rata u BiH”, rekao je Komšić.

Istakao je da je zanimljiva evolucija HDZ “od otvorenog protivljenja i neprijateljskog stava prema ideji federalizacije do propagande u vezi neke nove federalne koncepcije”.

“Ovdje samo treba vidjeti o čemu se radi. Da li se radi na unapređenju federalnog koncepta koji je usvojen Washingtonskim sporazumom ili se radi o vraćanju na koncepciju federalizacije kojom bi se država etnički podijelila. Ideja federalizacije se može potpuno uništiti, može se uništiti njena suština ukoliko bi se ona svela na etničku federaciju, a ima naznaka da se o tokome radi. Šta znači etnička federacija? To je stvaranje etničkih federalnih jedinica, odnosno federalnih entiteta, etničkih entiteta unutar Federacije”, istakao je Komšić i dodao da bi takvo nešto značilo vraćanje u devedesete godine.

Podvukao da federalizacija ne dijeli državu već je decentralizira i podsjetio da je federalizam fleksibilno uređenje mnogih evropskih zemalja.

“Ono je fleksibilno i praktično zato što omogućava da federalne jedinice sa sebe prenose vlast na državu ili da država spušta određene nadležnosti na federalne jedinice, koje mogu spuštati dio svoje vlasti na lokalne zajednice i većina evropskih zemalja je danas tako uređena”, objasnio je Komšić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.